Do zrobienia pysznego serka mascarpone będziesz potrzebować:

Litr słodkiej śmietanki o dowolnej zawartości tłuszczu.

¼ łyżeczki soku z cytryny lub kwasy cytrynowego.

Uwaga!

Im większa zawartość tłuszczu w śmietance, tym serek będzie bardziej gęsty.

  • Krok pierwszy

    Śmietanę podgrzewaj w garnku do momentu aż osiągnie temperaturę do 85 stopni.

  • Krok drugi

    Następnie dodaj kwas cytrynowy lub sok z cytryny, mieszaj powoli tak długo aż uzyskasz gęstą masę.

  • Krok trzeci

    Następnie uzyskaną masę przełóż na gazę i włóż do cedzaka na godzinę aby odsączyć serwatkę.

  • Krok czwarty

    Następnie cedzak z serkiem wkładamy do miski i całość wkładamy do lodówki na 12 godzin.

  • Krok piąty

    Gdy cała serwatka wysiąknie serek jest już gotowy, wkładamy go do pojemniczka i wkładamy do lodówki.

  • przepis na mascarpone krok po krokusxc.hu

    Znacie inny przepis na domowe mascarpone?

PODZIEL SIĘ
Poprzedni artykułPapryka w miodzie – przepis
Następny artykułCiasto kokosowe bez pieczenia – przepis

Sylwia Załuńska – absolwentka Studium Zdrowia i Urody, instruktorka rekreacji ruchowej. Fitness to jej praca i wielka pasja. Jej przepis na zdrowie to aktywny tryb życia i zdrowe odżywianie. Wegetarianka od 7 lat.

 

Nasz specjalista pisze o o sobie:

Od zawsze lubiłam sport, w ćwiczeniach fitness zakochałam się od pierwszych zajęć. Zawsze staram się być na bieżąco ze wszystkimi nowinkami dotyczącymi sprzętu na siłowni czy nowych form zajęć.

Swoją wiedzę i doświadczenie staram się jak najgorliwiej przelewać na papier i dzielić się nią ze wszystkimi zainteresowanymi.

Prowadzę zdrowy i aktywny tryb życia,  egzystuję w zgodzie z naturą.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here