Do zrobienia pysznego serka mascarpone będziesz potrzebować:
Litr słodkiej śmietanki o dowolnej zawartości tłuszczu.
¼ łyżeczki soku z cytryny lub kwasy cytrynowego.
Uwaga!
Im większa zawartość tłuszczu w śmietance, tym serek będzie bardziej gęsty.
-
Krok pierwszy
Śmietanę podgrzewaj w garnku do momentu aż osiągnie temperaturę do 85 stopni.
-
Krok drugi
Następnie dodaj kwas cytrynowy lub sok z cytryny, mieszaj powoli tak długo aż uzyskasz gęstą masę.
-
Krok trzeci
Następnie uzyskaną masę przełóż na gazę i włóż do cedzaka na godzinę aby odsączyć serwatkę.
-
Krok czwarty
Następnie cedzak z serkiem wkładamy do miski i całość wkładamy do lodówki na 12 godzin.
-
Krok piąty
Gdy cała serwatka wysiąknie serek jest już gotowy, wkładamy go do pojemniczka i wkładamy do lodówki.
sxc.hu
Znacie inny przepis na domowe mascarpone?