Aby zrobić ciasto kokosowe, przygotuj poniższe składniki:
8 opakowań herbatników
400g masła
Masa:
0,5l śmietany kremówki 30%
tabliczka białej czekolady
2 paczki wiórków kokosowych
2 śnieżki
Spód – herbatniki rozkruszyć przy pomocy wałka lub malaksera na drobny pył. Masło rozpuść w rondelku i ostudź. Schłodzone masło dodaj do herbatników, wymieszaj aż całość połączy się. Na dno blachy wsyp herbatniki wymieszane z masłem i ubij je równo i dokładnie. Wstaw do lodówki na godzinę.
Masa – W 0,5l śmietany rozpuść czekoladę, ostudź ją następnie dobrze schłodź w lodówce. Gdy masa będzie zimna dodaj dwie śnieżki i dobrze ubij za pomocą miksera, następnie dodaj 1,5 opakowania wiórek kokosowych i wymieszaj ręcznie. Masę przełóż na blachę z herbatnikami, posyp pozostałymi wiórkami i wstaw do lodówki na minimum 30 minut.
Znacie inny przepis na ciasto kokosowe?