Do zrobienia pysznych pamuchów potrzebujesz:

0,5kg pszennej mąki

300g drożdży

250 ml mleka

2 jajka

3 łyżki masła

sól

pieprz

Mleko, drożdże, odrobinę mąki i cukru wsyp do miski, z tych składników przygotuj masę o konsystencji gęstej śmietany. Naczynie przykryj szmatką i pozostaw w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.

Do innego naczynia wsyp resztę mąki, jajka i dodaj wyrośniętą masę. Całość wyrabiaj ręcznie tak długo aż ciasto zacznie odrywać się od brzegów miski. Masło rozpuść w rondelku, schłodź i dodaj do ciasta wraz ze szczyptą soli, wyrób. Miskę przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Gdy ciasto wyroście uformuj z niego kulki wielkości kul bilardowych.

Kiedy kluski podrosną, należy je gotować ok. 10 minut na parze.

Znacie inny przepis na pamuchy? Podzielcie się nim z nami.

PODZIEL SIĘ
Poprzedni artykułCiasto kokosowe bez pieczenia – przepis
Następny artykułKnysza – przepis

Sylwia Załuńska – absolwentka Studium Zdrowia i Urody, instruktorka rekreacji ruchowej. Fitness to jej praca i wielka pasja. Jej przepis na zdrowie to aktywny tryb życia i zdrowe odżywianie. Wegetarianka od 7 lat.

 

Nasz specjalista pisze o o sobie:

Od zawsze lubiłam sport, w ćwiczeniach fitness zakochałam się od pierwszych zajęć. Zawsze staram się być na bieżąco ze wszystkimi nowinkami dotyczącymi sprzętu na siłowni czy nowych form zajęć.

Swoją wiedzę i doświadczenie staram się jak najgorliwiej przelewać na papier i dzielić się nią ze wszystkimi zainteresowanymi.

Prowadzę zdrowy i aktywny tryb życia,  egzystuję w zgodzie z naturą.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here