Do zrobienia pysznych pamuchów potrzebujesz:
300g drożdży
250 ml mleka
2 jajka
3 łyżki masła
sól
pieprz
Mleko, drożdże, odrobinę mąki i cukru wsyp do miski, z tych składników przygotuj masę o konsystencji gęstej śmietany. Naczynie przykryj szmatką i pozostaw w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
Do innego naczynia wsyp resztę mąki, jajka i dodaj wyrośniętą masę. Całość wyrabiaj ręcznie tak długo aż ciasto zacznie odrywać się od brzegów miski. Masło rozpuść w rondelku, schłodź i dodaj do ciasta wraz ze szczyptą soli, wyrób. Miskę przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Gdy ciasto wyroście uformuj z niego kulki wielkości kul bilardowych.
Kiedy kluski podrosną, należy je gotować ok. 10 minut na parze.
Znacie inny przepis na pamuchy? Podzielcie się nim z nami.