Ciasta i desery Miodownik - przepis

Miodownik – przepis

-

Najpierw robimy ciasto. Jajko, cukier, miód i masło trzeba lekko podgrzac i rozpuścić w rondelku. Najlepiej zacząć od masła, potem dodać miód, a kiedy stanie się płynny dodać cukier i jajko i energicznie zamieszać. Gdy to wszystko zacznie wrzeć wsypujemy łyżeczkę sody oczyszczonej. Zdejmujemy z ognia i wsypujemy mąkę, a kiedy zgęstnieje na tyle, że można wyjąć je z rondelka – wsypujemy resztę mąki i zagniatamy ciasto. Zagniecione dzielimy na 5 części, to ważne, aby części były równe.

Każdą część musimy osobno upiec – w kwadratowej blaszcze rozwałkowujemy taką część i pieczemy około 10 minut, w 200 stopniach, aż będzie sucha i krucha. Potem odstawiamy do ostygnięcia. Musi wystygnąć, bo inaczej rozpuści się śmietanowa masa – nie możemy na ciepłych plackach rozsmarowywać masy z bitej śmietany.
Krem robimy mieszająć ubijając śmietanę z cukrem na sztywno. Do niej dodajemy orzechy, mieszamy i gotowe.

Ostatnią fazą robienia miodownika jest połączenie placków – układamy warstwowo – placek – masa – placek – masa. Na samej duże powinien być placek, który możemy dodatkowo posmarować polewą czekoladową. Musimy takie złożone już ciasto na koenic owinąć w folię aluminiową i włożyć na 12 godzin do lodówki, do zastygnięcia.

Miodownik po tym czasie będzie gotowy.

Potrzeba do niego 100 g miodu, 150 g cukru, jajko, 150 g masła, łyżeczka sody oczyszczonej i 500 g mąki. Miodownik to ciasto z masą, zatem jeszcze składniki na masę – 600 ml śmietanki kremówki, około szklanki orzechów włoskich – drobno posiekanych, można dać ich więcej, nawet 2 szklanki. I na koniec około ¼ szklanki cukru pudru.

Znacie inny przepis na miodownik? Podzielcie się nim w komentarzu.

Jolanta Chabik

Jolanta Chabik - jest korektorem, dokumentalistą, czasami redaktorem. Wcześniej pracowała w radiu na stanowisku dziennikarza muzycznego i prezentera, a również dla portali o tematyce kulturalnej, informacyjnej i lifestylowej. Kulinaria to jej hobby i wielka pasja.

Nasz specjalista pisze o sobie:

Gotuję, bo lubię to robić. Piekę, bo lubię zapach, jaki wypełnia wtedy kuchnię. Gotowanie odstresowuje mnie, pomaga się zrelaksować. A pisanie o tym - utrwalić te smaki. W kuchni, tak samo jak smak, liczy się zapach i kolor, a również "architektura" kulinarnego dzieła. Nie ma rzeczy nieważnych. Dzięki odpowiednim dodatkom każda potrawa, nawet najbardziej banalna, może smakować zupełnie inaczej i każda może zrobić wrażenie. Kuchnia to zmysły. A zmysły nie kłamią.

Kiedy nie gotuję, pojawiam się tu i tam. Ćwiczę jogę. Przeglądam ulubione blogi. Spaceruję o zmierzchu. Szukam inspiracji w książkach, filmach, w życiu. Spotykam się z przyjaciółmi, bo ludzie są najlepszą inspiracją - także tą kulinarną. Słucham muzyki. Piję kawę, herbatę lub wino, zależnie od pory dnia. Szukam wszędzie nowych smaków. Nie boję się eksperymentów, zwłaszcza kulinarnych. Moim typem jest włoska kuchnia, pełna pomidorów, oliwek, pachnąca bazylią. Włoska kuchnia, szwedzki design, nowojorki styl - to rzeczy idealne. Bo ideał kryje się w prostocie.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WARTO PRZECZYTAĆ

Jak założyć rachunek dewizowy?

W banku możemy otworzyć rachunek bankowy w walutach wymienialnych, zwany także kontem dewizowym. Przeznaczony jest on zarówno dla osób prawnych jak i fizycznych. Prowadzony jest najczęściej w czterech podstawowych walutach wymienialnych: dolar amerykański (USD), frank szwajcarski (CHF), funt brytyjski (GBP) oraz euro (EUR). Rachunek może być prowadzony jako terminowy lub płatny na każde żądanie. W zależności od ustaleń danej instytucji na trzy, sześć, dwanaście, dwadzieścia cztery czy trzydzieści sześć miesięcy.

Jakie AGD wybrać do kuchni?

Wybór sprzętu AGD jest bardzo ważnym aspektem nie tylko wystroju i ogólnego wyglądu kuchni, ale także (a nawet przede wszystkim) od niego zależeć będzie w dużej mierze funkcjonalność. Sprawa nie jest łatwa, szczególnie jeśli przejrzymy katalogi znanych firm, zauważymy, że wybór jest ogromny. Najważniejszym kryterium jest kwota jaką możemy przeznaczyć na zakup całego sprzętu. Od tego głównie zależeć będzie, czy możemy pozwolić sobie na wspaniałą pod względem wyglądu i funkcji lodówkę typu side by side (podwójne drzwi) oraz czy nasz piekarnik będzie miał funkcji 10, czy też tylko 5.

Zobacz też

Salon w stylu kolonialnym – aranżacje

Kiedyś był to styl świadczący o luksusie mieszkańców, obecnie najczęściej wybierają go osoby lubiące elegancję i wygodę, kulturę wschodu i podróże.

Nowoczesne dewocjonalia – gadżety chrześcijańskie

Dla człowieka wierzącego wiara to trochę więcej niż tylko zwykły światopogląd. Jest to pewien sposób przeżywania swojego życia, który...

Żwirek silikonowy dla kota – czym różni się od innych żwirków?

Żwirek do kuwet to wbrew pozorom niezwykle istotny element kociej wyprawki. Dziś w sklepach dostępnych kilka różnych typów, każdy...

Może Cię zainteresuje: