Kapustę z grzybami można wykonać w dwóch wersjach: na tłuszczu mięsnym lub roślinnym. Choć postny bigosik z kiszonej kapusty i grzybów jest jednym z tradycyjnych dań, stawianych na wigilijnym stole, jest tak smaczna potrawą, iż warto do niego wracać także w trakcie pozostałych miesięcy. Do wykonania kapusty z grzybami na dwa sposoby przygotuj:

1 kg kiszonej kapusty,
5 dag suszonych grzybów,
2-3 cebule,
10 dag wędzonego boczku,
1 łyżka smalcu lub 2 łyżki oleju,
sól, pieprz.

Grzyby opłukać, włożyć do garnuszka, zalać niewielką ilością zimnej wodą i moczyć przez całą noc. Następnego dnia gotować w tej samej wodzie przez 30 minut, odsączyć na sitku, odstawić grzyby i wodę. Kapustę kiszoną (odciskać tylko wtedy, kiedy jest bardzo kwaśna) pokroić na deseczce w mniejsze pasma i włożyć do dużego garnka. Dolać 2 szklanki wody i 1 szklankę grzybowego wywaru, przecedzonego przez drobne sitko, dosypać sól i pieprz do smaku. Grzyby pokroić w paski, dodać do kapusty i po wymieszaniu wszystko razem gotować ok. 40 minut, aż kapusta zmięknie. Na patelni podsmażyć na tłuszczu pokrojony w kostkę boczek. Dodać obraną i pokrojoną w kostkę cebulę, zeszklić, wrzucić do ugotowanej kapusty z grzybami. Pogotować całość ok. 5 minut. Podawać z pieczywem, ziemniakami, ziemniaczanymi pyzami, śląskimi kluskami czy kopytkami.

Do wykonania innej wersji

Będzie potrzebne:
1 kg kiszonej kapusty,
5 dag suszonych grzybów,
2-3 cebule,
50 ml oleju,
sól, pieprz.

Sposób wykonania postnej kapusty z grzybami nie odbiega od powyżej opisanego. Jedyna różnicą jest zeszklenie cebuli na oleju, a nie na wędzonym boczku.

Znacie inny przepis na kapustę z grzybami? Podzielcie się nim w komentarzu.

PODZIEL SIĘ
Poprzedni artykułMiodownik – przepis
Następny artykułJak obrać ananasa?

Agnieszka Pietnoczka - od dwóch lat prowadzi blog kulinarny DOMOWE GOTOWANIE, na którym zamieszcza przepisy oraz zdjęcia wykonywanych przez siebie potraw. Nie ukrywa, że jej specjalnością są wypieki. Jak sama pisze, stworzyła swój blog dla "początkujących domowych kucharzy i poszukiwaczy nowych smaków". Jest specjalistą działu Kulinaria serwisu SPEC.PL, który wzbogaca nie tylko w swoje przepisy, ale również w autorskie zdjęcia.

Zobacz stronę naszego specjalisty:

- Domowe gotowanie

 

Nasz specjalista pisze o sobie:

Gotuje od lat. Jak większość z nas zaczynałam pomagając mamie w przygotowaniu obiadu. Pod jej okiem obierałam ziemniaki, doprawiałam surówki, ucierałam ciasta i kremy. W końcu nadszedł czas pełnej samodzielności i niezależności w wyborze niedzielnego menu czy kulinarnych eksperymentów.

Swoich najbliższych raczę w domu zapachem piekącego się pieczywa i ciasta, gotującej się zupy, duszącego się w aromatycznych przyprawach mięsa i świeżo pokrojonych ziół. Z przyjemnością obserwuję wzrost ich apetytów na widok cieszących oko potraw. Z satysfakcją nakładam dokładki i odbieram puste już talerze. 

Co daje mi upieczenie chleba, upichcenie rosołu, usmażenie kurczaka z warzywami po tajsku czy wykonanie muffinek? Niesamowitą przyjemność z obserwacji przemiany poszczególnych składników o różnych smakach, konsystencji i pochodzeniu w brzmiące jednym tonem danie. Poczucie siły i umiejętności własnych rąk: ugniatających, lepiących, czujących drobiny soli, gładkość schłodzonego francuskiego ciasta, wilgoć śmietany i tłustość masła w kruchym spodzie, ulotność tortowej mąki i chropowatość skórki razowca. 

Z pasją przygotowuję nowe potrawy wyszukując ciekawe przepisy, czytając przeróżne fora, kupując kolejne kucharskie książki czy podglądając na YouTube podobnych do mnie amatorów dobrego jedzenia. Kiedy wchodzę do kuchni odbywam kulinarną wycieczkę dookoła świata, o której marzę od lat. Foccacia, won ton, chlebek naan, curry, banana bread, tarta i pizza to tylko niektóre z najsmaczniejszych przystanków owej - realizowanej na razie tylko w domu - podróży. Dzięki zdjęciom i kulinarnemu blogowi mogę utrwalić spędzoną w kuchni chwilę i wracać do opublikowanych przepisów na niemożliwych do zgubienia stronach wirtualnego notatnika. 

Przede mną jeszcze tyle do ugotowania, tyle do upieczenia, dodania i wymieszania. Mam nadzieję, że wszystkiego zdążę spróbować:)

 

 

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here