Kapustę z grzybami można wykonać w dwóch wersjach: na tłuszczu mięsnym lub roślinnym. Choć postny bigosik z kiszonej kapusty i grzybów jest jednym z tradycyjnych dań, stawianych na wigilijnym stole, jest tak smaczna potrawą, iż warto do niego wracać także w trakcie pozostałych miesięcy. Do wykonania kapusty z grzybami na dwa sposoby przygotuj:
1 kg kiszonej kapusty,
5 dag suszonych grzybów,
2-3 cebule,
10 dag wędzonego boczku,
1 łyżka smalcu lub 2 łyżki oleju,
sól, pieprz.
Grzyby opłukać, włożyć do garnuszka, zalać niewielką ilością zimnej wodą i moczyć przez całą noc. Następnego dnia gotować w tej samej wodzie przez 30 minut, odsączyć na sitku, odstawić grzyby i wodę. Kapustę kiszoną (odciskać tylko wtedy, kiedy jest bardzo kwaśna) pokroić na deseczce w mniejsze pasma i włożyć do dużego garnka. Dolać 2 szklanki wody i 1 szklankę grzybowego wywaru, przecedzonego przez drobne sitko, dosypać sól i pieprz do smaku. Grzyby pokroić w paski, dodać do kapusty i po wymieszaniu wszystko razem gotować ok. 40 minut, aż kapusta zmięknie. Na patelni podsmażyć na tłuszczu pokrojony w kostkę boczek. Dodać obraną i pokrojoną w kostkę cebulę, zeszklić, wrzucić do ugotowanej kapusty z grzybami. Pogotować całość ok. 5 minut. Podawać z pieczywem, ziemniakami, ziemniaczanymi pyzami, śląskimi kluskami czy kopytkami.
Do wykonania innej wersji
1 kg kiszonej kapusty,
5 dag suszonych grzybów,
2-3 cebule,
50 ml oleju,
sól, pieprz.
Sposób wykonania postnej kapusty z grzybami nie odbiega od powyżej opisanego. Jedyna różnicą jest zeszklenie cebuli na oleju, a nie na wędzonym boczku.
Znacie inny przepis na kapustę z grzybami? Podzielcie się nim w komentarzu.