W niektórych krajach na południu Europy owocowa granita może być wyśmienitą propozycją na śniadanie. Podaje się ja wtedy z brioszką – maślaną, drożdżową bułeczką.
Do tradycyjnych składników granity należą: sok cytrynowy, pomarańczowy, mandarynkowy, truskawkowy, ekstrakt migdałowy i waniliowy. Pyszna jest granita wykonana z czekolady, a w centrum Rzymu zmęczonemu turyście serwuje się w kawiarniach na turystycznych szlakach granitę kawową, do której wykonania będzie potrzebne:
500 ml wody
2/3 szklanki cukru
4 łyżki kawy rozpuszczalnej
2 łyżki kakao
Do garnka z grubym dnem wlać 375 ml wody, wsypać cukier i podgrzewać na średnim ogniu, aż do rozpuszczenia się cukru. Po osiągnięciu wrzenia gotować syrop przez 3-4 minuty, zdjąć z ognia i wystudzić. Pozostałą część wody zagotować, wlać do miski, dodać kawę, kakao, syrop i dobrze wszystko wymieszać. Następnie przecedzić przez sitko, wlać do plastikowego pojemnika lub miski i wstawić do zamrażarki na 1 godzinę. Po tym czasie wyjmujemy masę z zamrażarki i widelcem zeskrobujemy powierzchnię. Czynność powtarzamy kilkakrotnie, aż cała masa zamieni się w granitę o ziarnistej konsystencji.
Kiedy granita jest gotowa, przekładamy ją do szklanek, polewamy likierem kawowym, przybieramy bitą śmietaną.
Innym sposobem zrobienia granity jest zamrożenie masy na 3- 4 godziny, wyjęcie z zamrażarki i połamanie lub rozkruszenie jej wałkiem do ciasta na drobne kawałki.
Poza smaczną granitą kawową warto przyrządzić sobie w domu granitę z jakiegokolwiek owocu, np. z arbuza, ananasa, a nawet z herbaty. Do przygotowania orzeźwiającego, zimnego deseru z ananasa będzie potrzebna puszka ananasa w syropie.
Miksujemy go z dodatkiem syropu i 1 łyżką soku z cytryny, przekładamy do pojemnika i chłodzimy w zamrażarce. Wyjmujemy co jakiś czas i mieszamy, doprowadzając do owej ziarnistej konsystencji, tak charakterystycznej dla granity.
Do szklanki z granita warto podać nie tylko długą łyżeczkę, pozwalającą dosięgać rozpuszczających się słodko – kwaśnych owocowych kryształków, ale także słomkę.
Znacie inny przepis na granitę? Podzielcie się nim z nami.