Obecnie, dzięki przyswajaniu przez angielską kuchnię przypraw i sposobów przygotowania z gastronomii innych krajów, niemal każdy dobry kucharz jest w stanie stworzyć swoją wersję fish pie.
Do przygotowania bardzo smacznego, prostego, mało pracochłonnego i nowoczesnego ciasta z rybą będzie potrzebne:
1 opakowanie ciasta francuskiego
500 g filetu z soli
200 g koktajlowych krewetek
pół szklanki zielonego groszku
1 mała marchewka
1 mały por
3 pieczarki
1 szklanka mleka
0,5 szklanki bulionu
1 łyżka mąki
1 łyżka masła
pół szklanki śmietany kremówki (30%)
1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki lub kolendry
sól, biały zmielony pieprz
1 jajko
Marchewkę zetrzeć na tarce z grubymi oczkami, por pokroić w cienkie pół plasterki, pieczarki pokroić w cienkie plasterki. Groszek ugotować do miękkości. Rybę opłukać, pokroić na drobne kawałki, krewetki rozmrozić.
Przygotować sos beszamelowy: masło rozgrzać w rondelku, wsypać mąkę i chwilkę ją podsmażać. Wlać mleko i bulion, zagotować, ciągle mieszając aż do zgęstnienia. Wmieszać śmietankę, natkę pietruszki, sól i pieprz.
W naczyniu żaroodpornym, dopasowanym do wielkości prostokąta ciasta francuskiego, ułożyć kawałki ryb, krewetki, startą marchewkę, pokrojony por, pieczarki i groszek. Wlać sos beszamelowy i delikatnie wymieszać.
Ciasto francuskie rozpakować, przykryć nim potrawę, przyklejając jego brzegi do brzegów formy żaroodpornej. Rozbełtać jajko, posmarować nim powierzchnię ciasta, które należy dodatkowo nakłuć w kilku miejscach, by para mogła swobodnie wydostać się spod spodu. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C. Piec 20 -25 minut.
Podawać z sałatą w sosie winegret.
photoxpress.com
Znacie inny przepis na fish pie? Podzielcie się nim z nami.