Przepisy na ciasteczka z zawartością amoniaku nazywane są amoniaczkami i niektórym Polakom kojarzą się z latami siedemdziesiątymi i osiemdziesiątymi, kiedy to przeżywały swój największy okres popularności – stąd ich obecność w książkach kucharskich z tamtych lat.

Do przygotowania amoniaczków będzie potrzebne:

50 dag mąki

80 g masła

120 g cukru pudru

1 jajko

2 żółtka

1 białko do smarowania

100 g amoniaku

1,5 łyżeczki ekstraktu z wanilii

ok. 100 ml mleka

1-2 łyżki cukru do posypania

40 dag mąki przesiać z amoniakiem do miski, dodać pokrojone masło, cukier, żółtka, jajko, ekstrakt z wanilii i tyle mleka, by ciasto dało się zagnieść, ale by nie było tak zwarte jak na makaron. Zostawić w chłodnym miejscu, najlepiej w lodówce, na 30 minut. Następnie posypać pozostałą mąkę stolnicę, przenieść na nią ciasto i rozwałkować na cienki placek. Za pomocą dowolnych foremek wykrawać ciasteczka, układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować roztrzepanym białkiem, posypać cukrem i nakłuć w wielu miejscach. Piec jasnozłoty kolor w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C przez ok. 10-15 minut.

Amoniaczki, choć na początku będą cieniutkie, w czasie pieczenia nabiorą kształtów poduszeczek.

Świetnie smakują zlepione po dwa marmoladą lub słodkim kremem maślanym.

Zamiast posmarowania ciasteczek białkiem i posypania ich cukrem przed pieczeniem można po upieczeniu polukrować je lukrem zrobionym z cukru pudru i kilku kropel wrzącej wody lub soku cytrynowego.

amoniaczki sposób przygotowaniaphotoxpress.com

Znacie inny przepis na amoniaczki? Podzielcie się nim z nami.

PODZIEL SIĘ
Poprzedni artykułBabka majonezowa – przepis
Następny artykułFish pie – przepis

Agnieszka Pietnoczka - od dwóch lat prowadzi blog kulinarny DOMOWE GOTOWANIE, na którym zamieszcza przepisy oraz zdjęcia wykonywanych przez siebie potraw. Nie ukrywa, że jej specjalnością są wypieki. Jak sama pisze, stworzyła swój blog dla "początkujących domowych kucharzy i poszukiwaczy nowych smaków". Jest specjalistą działu Kulinaria serwisu SPEC.PL, który wzbogaca nie tylko w swoje przepisy, ale również w autorskie zdjęcia.

Zobacz stronę naszego specjalisty:

- Domowe gotowanie

 

Nasz specjalista pisze o sobie:

Gotuje od lat. Jak większość z nas zaczynałam pomagając mamie w przygotowaniu obiadu. Pod jej okiem obierałam ziemniaki, doprawiałam surówki, ucierałam ciasta i kremy. W końcu nadszedł czas pełnej samodzielności i niezależności w wyborze niedzielnego menu czy kulinarnych eksperymentów.

Swoich najbliższych raczę w domu zapachem piekącego się pieczywa i ciasta, gotującej się zupy, duszącego się w aromatycznych przyprawach mięsa i świeżo pokrojonych ziół. Z przyjemnością obserwuję wzrost ich apetytów na widok cieszących oko potraw. Z satysfakcją nakładam dokładki i odbieram puste już talerze. 

Co daje mi upieczenie chleba, upichcenie rosołu, usmażenie kurczaka z warzywami po tajsku czy wykonanie muffinek? Niesamowitą przyjemność z obserwacji przemiany poszczególnych składników o różnych smakach, konsystencji i pochodzeniu w brzmiące jednym tonem danie. Poczucie siły i umiejętności własnych rąk: ugniatających, lepiących, czujących drobiny soli, gładkość schłodzonego francuskiego ciasta, wilgoć śmietany i tłustość masła w kruchym spodzie, ulotność tortowej mąki i chropowatość skórki razowca. 

Z pasją przygotowuję nowe potrawy wyszukując ciekawe przepisy, czytając przeróżne fora, kupując kolejne kucharskie książki czy podglądając na YouTube podobnych do mnie amatorów dobrego jedzenia. Kiedy wchodzę do kuchni odbywam kulinarną wycieczkę dookoła świata, o której marzę od lat. Foccacia, won ton, chlebek naan, curry, banana bread, tarta i pizza to tylko niektóre z najsmaczniejszych przystanków owej - realizowanej na razie tylko w domu - podróży. Dzięki zdjęciom i kulinarnemu blogowi mogę utrwalić spędzoną w kuchni chwilę i wracać do opublikowanych przepisów na niemożliwych do zgubienia stronach wirtualnego notatnika. 

Przede mną jeszcze tyle do ugotowania, tyle do upieczenia, dodania i wymieszania. Mam nadzieję, że wszystkiego zdążę spróbować:)

 

 

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here