Przepisy na ciasteczka z zawartością amoniaku nazywane są amoniaczkami i niektórym Polakom kojarzą się z latami siedemdziesiątymi i osiemdziesiątymi, kiedy to przeżywały swój największy okres popularności – stąd ich obecność w książkach kucharskich z tamtych lat.
Do przygotowania amoniaczków będzie potrzebne:
50 dag mąki
80 g masła
120 g cukru pudru
1 jajko
2 żółtka
1 białko do smarowania
100 g amoniaku
1,5 łyżeczki ekstraktu z wanilii
ok. 100 ml mleka
1-2 łyżki cukru do posypania
40 dag mąki przesiać z amoniakiem do miski, dodać pokrojone masło, cukier, żółtka, jajko, ekstrakt z wanilii i tyle mleka, by ciasto dało się zagnieść, ale by nie było tak zwarte jak na makaron. Zostawić w chłodnym miejscu, najlepiej w lodówce, na 30 minut. Następnie posypać pozostałą mąkę stolnicę, przenieść na nią ciasto i rozwałkować na cienki placek. Za pomocą dowolnych foremek wykrawać ciasteczka, układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować roztrzepanym białkiem, posypać cukrem i nakłuć w wielu miejscach. Piec jasnozłoty kolor w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C przez ok. 10-15 minut.
Amoniaczki, choć na początku będą cieniutkie, w czasie pieczenia nabiorą kształtów poduszeczek.
Świetnie smakują zlepione po dwa marmoladą lub słodkim kremem maślanym.
Zamiast posmarowania ciasteczek białkiem i posypania ich cukrem przed pieczeniem można po upieczeniu polukrować je lukrem zrobionym z cukru pudru i kilku kropel wrzącej wody lub soku cytrynowego.
photoxpress.com
Znacie inny przepis na amoniaczki? Podzielcie się nim z nami.