Jednak nie ma w tym nic nadzwyczajnego. W cieście znika smak majonezu, a tłuszcz w nim zawarty nadaje babce odpowiednią strukturę i jest dodawany zamiast masła czy oleju. W celu nadania jakiegoś konkretnego smaku, można dolać kilka kropel aromatu: migdałowego, śmietankowego, cytrynowego lub rumowego.
Warto spróbować upiec taką babkę chociażby w ramach kulinarnego eksperymentu i zaprzeczeniu pierwszemu wrażeniu przy czytaniu przepisu, a zwłaszcza zawartych w nim składników. Robi się ja szybko i łatwo. Nie potrzeba większych umiejętności, a jedynie formy z tzw. kominkiem, czyli stożkiem, znajdującym się w środku foremki.
Do upieczenia babki majonezowej będzie potrzebne:
1/2 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
1 i 1/4 szklanki cukru pudru
4 jaja
3 łyżki majonezu
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
1 łyżeczka proszku do pieczenia
aromat cytrynowy lub sok wyciśnięty z cytryny
Uwaga!
Babka majonezową jest świetnym pomysłem nie tylko na zwykły dzień, kiedy mamy ochotę na kawałek pysznego ciasta, ale także na święta wielkanocne. Można przystroić ją wtedy polewą czekoladową, kolorowymi drażetkami czekoladowymi, posiekanymi orzechami laskowymi, płatkami migdałów, a nawet wiórkami kokosowymi.
Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni C. Przygotować foremkę do babki (foremka z tzw. kominkiem): wysmarować ja masłem i dokładnie oprószyć bułką tartą. Białka oddzielić od żółtek i ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Do piany z białek dodawać po kolei: cukier (stopniowo), żółtka (po każdym dobrze zmiksować), obie mąki przesiane i wymieszane z proszkiem do pieczenia, ekstrakt z wanilii i sok z cytryny. Na końcu delikatnie wmieszać majonez.
Gotowe ciasto przelać do wysmarowanej masłem i oprószonej bułka tartą formy. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok. 45 minut.
Po ostudzeniu można posypać cukrem pudrem lub posmarować lukrem i przybrać odpowiednio do okazji
Fot. Agnieszka Pietnoczka
Znacie inny przepis na babkę majonezową? Podzielcie się nim z nami.