Do najpopularniejszych należą zupy krem z: marchwi, ziemniaków, pieczonych pomidorów i czerwonej papryki, brokułów, szparagów, kalafiorów oraz grzybów, zarówno tych leśnych, jak i hodowlanych.

Coraz powszechne staje przekonanie, że grzyby nie zawierają w sobie większych składników odżywczych i ich spożywanie opiera się jedynie na doznaniach smakowych. Jednak kto z miłośników grzybowego smaku chciałby zrezygnować z przyrządzania z nich potraw, takich jak choćby zupa krem?

Do przygotowania zupy krem z borowików, jednych z najsmaczniejszych leśnych grzybów będzie potrzebne:

500 g świeżych borowików

2 łyżki masła

1 cebula

gałązka świeżego tymianku lub oregano

1 l bulionu warzywnego bądź mięsno-warzywnego

kilka ziaren czarnego pieprzu

kilka ziaren ziela angielskiego

listek laurowy

sól, czarny zmielony pieprz

Grzyby dobrze umyć, oczyścić z piasku i igliwia, sprawdzić, czy nie są robaczywe. Pokroić na mniejsze cząstki. Cebulę pokroić w drobną kostkę, wrzucić na rozgrzane masło, zeszklić, dodać grzyby i poddusić je pod przykrywką, aż zmiękną. Przełożyć do garnka, zalać bulionem, wrzucić gałązkę tymianku lub oregano i pozostałe przyprawy, gotować pod przykryciem ok. 20 minut. Po tym czasie odlać połowę bulionu, resztę składników zmiksować blenderem. Jeśli masa grzybowa jest za gęsta, podlać odstawionym bulionem. Doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem. Rozlać do talerzy bądź miseczek.

Podawać z czosnkowymi grzankami, pszennym bądź razowym pieczywem, kleksem kwaśnej śmietany, odrobiną posiekanej natki pietruszki.

W podobny sposób można wykonać zupę krem z pieczarek.

Ciekawym kulinarnym doświadczeniem może być zupa krem z grzybów zwanych kurkami. Kurki przygotowujemy tak, jak w poprzednim przepisie i kiedy podduszą się na maśle z cebulka i dwoma ząbkami czosnku, zalewamy słodką, 30% śmietanką (ok. pół szklanki), dusimy chwilkę, dodajemy ok. pół szklanki bulionu, gotujemy 5-10 minut pod przykryciem i miksujemy. Doprawiamy sola i pieprzem, ziołami, które nam odpowiadają.

Posypujemy dużą ilością posiekanej natki pietruszki.

grzyby na zupęphotoxpress.com

Znacie inny przepis na krem grzybowy. Podzielcie się nim z nami.

PODZIEL SIĘ
Poprzedni artykułPomidory faszerowane mięsem – przepisy
Następny artykułBabka majonezowa – przepis

Agnieszka Pietnoczka - od dwóch lat prowadzi blog kulinarny DOMOWE GOTOWANIE, na którym zamieszcza przepisy oraz zdjęcia wykonywanych przez siebie potraw. Nie ukrywa, że jej specjalnością są wypieki. Jak sama pisze, stworzyła swój blog dla "początkujących domowych kucharzy i poszukiwaczy nowych smaków". Jest specjalistą działu Kulinaria serwisu SPEC.PL, który wzbogaca nie tylko w swoje przepisy, ale również w autorskie zdjęcia.

Zobacz stronę naszego specjalisty:

- Domowe gotowanie

 

Nasz specjalista pisze o sobie:

Gotuje od lat. Jak większość z nas zaczynałam pomagając mamie w przygotowaniu obiadu. Pod jej okiem obierałam ziemniaki, doprawiałam surówki, ucierałam ciasta i kremy. W końcu nadszedł czas pełnej samodzielności i niezależności w wyborze niedzielnego menu czy kulinarnych eksperymentów.

Swoich najbliższych raczę w domu zapachem piekącego się pieczywa i ciasta, gotującej się zupy, duszącego się w aromatycznych przyprawach mięsa i świeżo pokrojonych ziół. Z przyjemnością obserwuję wzrost ich apetytów na widok cieszących oko potraw. Z satysfakcją nakładam dokładki i odbieram puste już talerze. 

Co daje mi upieczenie chleba, upichcenie rosołu, usmażenie kurczaka z warzywami po tajsku czy wykonanie muffinek? Niesamowitą przyjemność z obserwacji przemiany poszczególnych składników o różnych smakach, konsystencji i pochodzeniu w brzmiące jednym tonem danie. Poczucie siły i umiejętności własnych rąk: ugniatających, lepiących, czujących drobiny soli, gładkość schłodzonego francuskiego ciasta, wilgoć śmietany i tłustość masła w kruchym spodzie, ulotność tortowej mąki i chropowatość skórki razowca. 

Z pasją przygotowuję nowe potrawy wyszukując ciekawe przepisy, czytając przeróżne fora, kupując kolejne kucharskie książki czy podglądając na YouTube podobnych do mnie amatorów dobrego jedzenia. Kiedy wchodzę do kuchni odbywam kulinarną wycieczkę dookoła świata, o której marzę od lat. Foccacia, won ton, chlebek naan, curry, banana bread, tarta i pizza to tylko niektóre z najsmaczniejszych przystanków owej - realizowanej na razie tylko w domu - podróży. Dzięki zdjęciom i kulinarnemu blogowi mogę utrwalić spędzoną w kuchni chwilę i wracać do opublikowanych przepisów na niemożliwych do zgubienia stronach wirtualnego notatnika. 

Przede mną jeszcze tyle do ugotowania, tyle do upieczenia, dodania i wymieszania. Mam nadzieję, że wszystkiego zdążę spróbować:)

 

 

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here