Do najpopularniejszych należą zupy krem z: marchwi, ziemniaków, pieczonych pomidorów i czerwonej papryki, brokułów, szparagów, kalafiorów oraz grzybów, zarówno tych leśnych, jak i hodowlanych.
Coraz powszechne staje przekonanie, że grzyby nie zawierają w sobie większych składników odżywczych i ich spożywanie opiera się jedynie na doznaniach smakowych. Jednak kto z miłośników grzybowego smaku chciałby zrezygnować z przyrządzania z nich potraw, takich jak choćby zupa krem?
Do przygotowania zupy krem z borowików, jednych z najsmaczniejszych leśnych grzybów będzie potrzebne:
500 g świeżych borowików
2 łyżki masła
1 cebula
gałązka świeżego tymianku lub oregano
1 l bulionu warzywnego bądź mięsno-warzywnego
kilka ziaren czarnego pieprzu
kilka ziaren ziela angielskiego
listek laurowy
sól, czarny zmielony pieprz
Grzyby dobrze umyć, oczyścić z piasku i igliwia, sprawdzić, czy nie są robaczywe. Pokroić na mniejsze cząstki. Cebulę pokroić w drobną kostkę, wrzucić na rozgrzane masło, zeszklić, dodać grzyby i poddusić je pod przykrywką, aż zmiękną. Przełożyć do garnka, zalać bulionem, wrzucić gałązkę tymianku lub oregano i pozostałe przyprawy, gotować pod przykryciem ok. 20 minut. Po tym czasie odlać połowę bulionu, resztę składników zmiksować blenderem. Jeśli masa grzybowa jest za gęsta, podlać odstawionym bulionem. Doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem. Rozlać do talerzy bądź miseczek.
Podawać z czosnkowymi grzankami, pszennym bądź razowym pieczywem, kleksem kwaśnej śmietany, odrobiną posiekanej natki pietruszki.
W podobny sposób można wykonać zupę krem z pieczarek.
Ciekawym kulinarnym doświadczeniem może być zupa krem z grzybów zwanych kurkami. Kurki przygotowujemy tak, jak w poprzednim przepisie i kiedy podduszą się na maśle z cebulka i dwoma ząbkami czosnku, zalewamy słodką, 30% śmietanką (ok. pół szklanki), dusimy chwilkę, dodajemy ok. pół szklanki bulionu, gotujemy 5-10 minut pod przykryciem i miksujemy. Doprawiamy sola i pieprzem, ziołami, które nam odpowiadają.
Posypujemy dużą ilością posiekanej natki pietruszki.
photoxpress.com
Znacie inny przepis na krem grzybowy. Podzielcie się nim z nami.