Gdyby wykonać w Polsce badania, jakie potrawy kojarzą się z pomidorami, na pierwszym miejscu znalazłaby się zupa pomidorowa lub sos do spaghetti. Zainteresowanie włoską kuchnią mogłoby na drugim miejscu umieścić sałatkę z pomidorów i mozzarelli zwaną caprese lub sałatkę z pokrojonych pomidorów i cebuli, oprószonych solą i pieprzem. Może na trzecim miejscu znalazłyby się pomidorki koktajlowe w rozdrobnionych liściach sałaty z różnymi innymi warzywnymi dodatkami lub najzwyklejszy przecier pomidorowy, coraz częściej przyrządzany w domu.

Na którym w takim razie miejscu uplasowałyby się pomidory nadziewane mięsem? Rzadko są podawane, a przecież łączą w sobie świeżość warzywa, smak przypraw i sytość mięsa. Do ich przygotowania pomidorów faszerowanych mięsem będzie potrzebne:

1 kg dojrzałych, jędrnych pomidorów

pół szklanki ryżu

40 dag mięsa (wieprzowiny lub drobiu)

1 cebula

1-2 łyżki oleju

1 jajko

sól, pieprz

Mięso pokroić na mniejsze kawałki, zrumienić na tłuszczu, dodać pokrojoną w kostkę cebulę, chwilkę podsmażyć, następnie przełożyć je do rondelka, podlać wodą i ugotować do miękkości. Ugotować ryż do miękkości w szklance wody. Wystudzić. Ugotowane mięso zmielić w maszynce, wymieszać z ryżem, doprawić solą i pieprzem, wbić jajko i wszystko wyrobić na jednolitą masę.

Pomidory opłukać. Ściąć wierzchy na ¾ ich wysokości, wyjąć ze środka ziarnka, osolić, nałożyć nadzienie, przykryć ściętymi wierzchami, przyciskając do farszu, aby się dobrze trzymały. Ułożyć w żaroodpornym naczyniu i zapiec ok. 15 – 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

Podawać z czosnkowymi grzankami z pszennego lub pełnoziarnistego pieczywa.

W innej wersji pomidory można również nadziewać mięsem surowym, do czego będzie potrzebne:

Będzie potrzebne:
1 kg pomidorów
40 dag mięsa (wieprzowiny lub drobiu)
1 mała czerstwa bułka
1 cebula
2-3 łyżki oleju
1 jajko
sól, pieprz

Mięso zmielić, doprawić solą, pieprzem, wbić jajko, dodać namoczoną i wyciśniętą bułkę i pokrojoną w kostkę cebulę zeszkloną na oleju. Pomidory ściąć w ¾ ich wysokości, włożyć farsz, przykryć wierzchy, ułożyć w naczyniu do zapiekania, podlać małą ilością wrzącej wody i zapiec w gorącym piekarniku do miękkości mięsa. W razie czego podlać wody.

pomidory faszerowane jak zrobić

photoxpress.com

Znacie inny przepis na pomidory faszerowane mięsem? Podzielcie się nim z nami.

PODZIEL SIĘ
Poprzedni artykułAranżacja ogrodu – zasady
Następny artykułZupa krem grzybowa – przepis

Agnieszka Pietnoczka - od dwóch lat prowadzi blog kulinarny DOMOWE GOTOWANIE, na którym zamieszcza przepisy oraz zdjęcia wykonywanych przez siebie potraw. Nie ukrywa, że jej specjalnością są wypieki. Jak sama pisze, stworzyła swój blog dla "początkujących domowych kucharzy i poszukiwaczy nowych smaków". Jest specjalistą działu Kulinaria serwisu SPEC.PL, który wzbogaca nie tylko w swoje przepisy, ale również w autorskie zdjęcia.

Zobacz stronę naszego specjalisty:

- Domowe gotowanie

 

Nasz specjalista pisze o sobie:

Gotuje od lat. Jak większość z nas zaczynałam pomagając mamie w przygotowaniu obiadu. Pod jej okiem obierałam ziemniaki, doprawiałam surówki, ucierałam ciasta i kremy. W końcu nadszedł czas pełnej samodzielności i niezależności w wyborze niedzielnego menu czy kulinarnych eksperymentów.

Swoich najbliższych raczę w domu zapachem piekącego się pieczywa i ciasta, gotującej się zupy, duszącego się w aromatycznych przyprawach mięsa i świeżo pokrojonych ziół. Z przyjemnością obserwuję wzrost ich apetytów na widok cieszących oko potraw. Z satysfakcją nakładam dokładki i odbieram puste już talerze. 

Co daje mi upieczenie chleba, upichcenie rosołu, usmażenie kurczaka z warzywami po tajsku czy wykonanie muffinek? Niesamowitą przyjemność z obserwacji przemiany poszczególnych składników o różnych smakach, konsystencji i pochodzeniu w brzmiące jednym tonem danie. Poczucie siły i umiejętności własnych rąk: ugniatających, lepiących, czujących drobiny soli, gładkość schłodzonego francuskiego ciasta, wilgoć śmietany i tłustość masła w kruchym spodzie, ulotność tortowej mąki i chropowatość skórki razowca. 

Z pasją przygotowuję nowe potrawy wyszukując ciekawe przepisy, czytając przeróżne fora, kupując kolejne kucharskie książki czy podglądając na YouTube podobnych do mnie amatorów dobrego jedzenia. Kiedy wchodzę do kuchni odbywam kulinarną wycieczkę dookoła świata, o której marzę od lat. Foccacia, won ton, chlebek naan, curry, banana bread, tarta i pizza to tylko niektóre z najsmaczniejszych przystanków owej - realizowanej na razie tylko w domu - podróży. Dzięki zdjęciom i kulinarnemu blogowi mogę utrwalić spędzoną w kuchni chwilę i wracać do opublikowanych przepisów na niemożliwych do zgubienia stronach wirtualnego notatnika. 

Przede mną jeszcze tyle do ugotowania, tyle do upieczenia, dodania i wymieszania. Mam nadzieję, że wszystkiego zdążę spróbować:)

 

 

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here