Gdyby wykonać w Polsce badania, jakie potrawy kojarzą się z pomidorami, na pierwszym miejscu znalazłaby się zupa pomidorowa lub sos do spaghetti. Zainteresowanie włoską kuchnią mogłoby na drugim miejscu umieścić sałatkę z pomidorów i mozzarelli zwaną caprese lub sałatkę z pokrojonych pomidorów i cebuli, oprószonych solą i pieprzem. Może na trzecim miejscu znalazłyby się pomidorki koktajlowe w rozdrobnionych liściach sałaty z różnymi innymi warzywnymi dodatkami lub najzwyklejszy przecier pomidorowy, coraz częściej przyrządzany w domu.
Na którym w takim razie miejscu uplasowałyby się pomidory nadziewane mięsem? Rzadko są podawane, a przecież łączą w sobie świeżość warzywa, smak przypraw i sytość mięsa. Do ich przygotowania pomidorów faszerowanych mięsem będzie potrzebne:
1 kg dojrzałych, jędrnych pomidorów
pół szklanki ryżu
40 dag mięsa (wieprzowiny lub drobiu)
1 cebula
1-2 łyżki oleju
1 jajko
sól, pieprz
Mięso pokroić na mniejsze kawałki, zrumienić na tłuszczu, dodać pokrojoną w kostkę cebulę, chwilkę podsmażyć, następnie przełożyć je do rondelka, podlać wodą i ugotować do miękkości. Ugotować ryż do miękkości w szklance wody. Wystudzić. Ugotowane mięso zmielić w maszynce, wymieszać z ryżem, doprawić solą i pieprzem, wbić jajko i wszystko wyrobić na jednolitą masę.
Pomidory opłukać. Ściąć wierzchy na ¾ ich wysokości, wyjąć ze środka ziarnka, osolić, nałożyć nadzienie, przykryć ściętymi wierzchami, przyciskając do farszu, aby się dobrze trzymały. Ułożyć w żaroodpornym naczyniu i zapiec ok. 15 – 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Podawać z czosnkowymi grzankami z pszennego lub pełnoziarnistego pieczywa.
W innej wersji pomidory można również nadziewać mięsem surowym, do czego będzie potrzebne:
1 kg pomidorów
40 dag mięsa (wieprzowiny lub drobiu)
1 mała czerstwa bułka
1 cebula
2-3 łyżki oleju
1 jajko
sól, pieprz
Mięso zmielić, doprawić solą, pieprzem, wbić jajko, dodać namoczoną i wyciśniętą bułkę i pokrojoną w kostkę cebulę zeszkloną na oleju. Pomidory ściąć w ¾ ich wysokości, włożyć farsz, przykryć wierzchy, ułożyć w naczyniu do zapiekania, podlać małą ilością wrzącej wody i zapiec w gorącym piekarniku do miękkości mięsa. W razie czego podlać wody.
photoxpress.com
Znacie inny przepis na pomidory faszerowane mięsem? Podzielcie się nim z nami.