Do przygotowania śledzi z curry na zimno będzie potrzebne:
2-3 matiasy pół szklanki kwaśnej śmietany 18% 1 łyżka majonezu 1 łyżeczka żółtego proszku curry kilka plastrów ananasa 1 por szczypta soli
Matiasy pokroić na mniejsze kawałki. Jeśli ktoś lubi mniej słone, powinien namoczyć wcześniej całe matiasy na 3-4 godziny w mleku. Pokrojone śledzie umieszczamy w misce. Dodajemy drobno pokrojony por i podzielone na kostki plastry ananasa. W kubeczku mieszamy śmietanę, majonez, sól i curry i polewamy matiasy, delikatnie łącząc je z sosem.
Przepis na śledzie w sosie curry przywędrował do Polski ze Szwecji, gdzie nazywa się. Do jego wykonania będzie potrzebne:
600 g świeżych filetów śledzia
sól
2 szalotki
1 łyżka soku z cytryny
1 szklanka białego wina
1 ząbek czosnku
duża szczypta zmielonego białego pieprzu
1 szklanka posiekanego koperku
2 łyżki masła
1 szklanka śmietany
1 1 / 2 łyżeczki curry w proszku
Filety opłukać, wyciąć płetwy grzbietowe, osuszyć ręcznikiem, oprószyć solą i zrolować, przebijając rolki wykałaczką, by się nie rozwinęły. Szalotki, obrać, drobno posiekać i posypać nimi dno żaroodpornego naczynia. Poukładać na nich rybne rolki. Z soku cytrynowego, wina, roztartego ząbku czosnku, białego pieprzu, soli (do smaku) i koperku przygotować sos, którym polać śledzia. Masło rozłożyć na rybach. Całość zapiec w ciągu 25-30 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 220 stopni C. Po tym czasie wyjąć potrawę z piekarnika i delikatnie dolać śmietanę wymieszaną z curry. Ponownie zapiec przez ok. 5-10 minut, aż cały sos zrobi się żółty.
Tak przygotowane śledzie z curry podawać z ugotowanymi osobno ziemniakami i zieloną fasolką szparagową.
Znacie inny przepis na śledzie z curry? Podzielcie się nim z nami.