Róża brokuła przeznaczona do spożycia złożona jest z nierozwiniętych, lecz wyraźnie wykształconych zielonych pączków kwiatowych. Kiedy pączki są rozwinięte i na ich miejscu pojawiają się kwiaty, znaczy to, że kalafior jest przejrzały i właściwie nie nadaje się do spożycia.
Do przygotowania najprostszej zupy brokułowej będzie potrzebne:
mięso z kurczaka: 1 pojedyncza pierś, 3 skrzydełka, 1 ćwiartka z udem
2 marchewki
1 pietruszka
2 plastry selera
1 por
1 cebula
1 duży brokuł
3-4 ziemniaki
2 łyżki kwaśnej śmietany 12%
listek laurowy
kilka ziaren ziela angielskiego
kilka ziaren czarnego pieprzu
gałązka lubczyku
sól, czarny pieprz
Mięso z kurczaka umyć, włożyć do garnka, zalać wodą (ok. 2-3 litry) i gotować na średnim ogniu, odszumowując zbierająca się pianę. Kiedy piana nie będzie się już pojawiać, wrzucić 1 łyżkę soli, ziele angielskie, pieprz, obraną cebulę, por i lubczyk. Gotować na małym ogniu. Po 30 minutach wyjąć cebulę, por i lubczyk, dodać pokrojoną w kostkę marchewkę, obrana pietruszkę i plastry selera. Gotować kolejne 30 minut. Następnie dodać obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Kiedy ziemniaki zaczynają być miękkie, dołożyć podzielony na różyczki brokuł. Gotować do jego miękkości – ok. 10 minut. Wmieszać delikatnie śmietanę (najpierw w miseczce rozmieszać ją z kilkoma łyżkami zupy, wlać do garnka). Doprawić solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
Przed podaniem, wyjąć pierś, rozdzielić na mniejsze części, powkładać do talerzy czy miseczek, zalać wywarem z warzywami.
Do takiej zupy świetnie nadaje się kukurydza z puszki, którą można wmieszać pod koniec gotowania, szczypta żółtego proszku curry, kuminu, posiekanej natki pietruszki bądź kolendry.
Znacie inny przepis na zupę brokułową? Podzielcie się nim z nami.