Jednak przy odrobinie cierpliwości i wyobraźni, można także i w domu przygotować taki pyszny, piękny i smaczny tort.
Najpierw trzeba upiec biszkopt i podzielić na krążki. Najlepiej zrobić to przy pomocy długiego noża albo nitki czy żyłki. Krążki należy nasączyć syropem, rumem albo ponczem, dzięki temu lepiej będą się łączyły z masą.
Potem smarujemy krążki masą i składamy tak, że spód ciasta stanowi wierzch tortu. Przyciskamy i wyrównujemy tort, a boki smarujemy kremem i zapełniamy wszelkie nierówności.
Teraz przyszedł czas na dekoracje. Górę i boki tortu smarujemy masą. Tradycyjny sposób dekorowania tortu to posypanie boków orzechami, migdałami czy posypką oraz ozdobienie góry masą wyciskaną z papierowego rożka.
Czy można inaczej? Oczywiście. Tort można udekorować na wiele sposobów:
– można polać polewą czekoladową, potem raz jeszcze, ale jaśniejszą i wyciskaną z papierowego rożka.
– można także udekorować masą w różnych kolorach. Można wylać galaretkę i ozdobić ją owocami maczanymi w rozpuszczonej czekoladzie.
Opcji jest mnóstwo i wystarczy tylko pobudzić swoją wyobraźnię.
Istotne wydaje się wtedy wykorzystanie odpowiednich form, końcówek i pomocnych narzędzi.
Polecam szukanie w Internecie. Można znaleźć wiele ofert różnych sklepów, w których można zaopatrzyć się w bardzo przydatne sprzęty. Można kupić foremki do ciast czy ciasteczek, od metalowych, poprzez papierowe, do silikonowych. Znajdziemy różne, bardzo ciekawe wzory (domki, koniki, aniołki, itp.). Dzięki temu w warunkach domowych możemy sami stworzyć taki tort, jaki chcemy.
Tort należy jednak jeszcze przyozdobić. Można rozrobić przy pomocy papierowego albo foliowego woreczka. W rogu woreczka wycina się jakiś kształt, napełnia masą i już. Ale można zakupić specjalne końcówki dekoratorskie. Są to tzw. tylki. Mają one różne kształty, od okrągłych po gwiazdki. W sklepach można też kupić gotowe rękawy czy worki dekoratorskie. Polecam też dekoratory, które tylko napełnia się masą.
Jeśli ktoś bardzo lubi bitą śmietanę na ciastach, to może się zaopatrzyć w specjalny syfon. Wystarczy wlać do niego schłodzoną kremówkę, wbić nabój, wstrząsnąć syfonem i już. Można udekorować tort albo lodowy deser. Dołączone końcówki mają zazwyczaj dwa wzory – prosty i tulipan.
Uwaga!
Dostępne są też specjalne radełka. Są to narzędzia przeznaczone do modelowania lukru plastycznego na tortach. Zazwyczaj są one wykonane z nieprzywierającego plastiku.
Czy pieczecie torty? Jak najczęściej je dekorujecie? Opiszcie nam swoje pomysły.