– 1 szklanka mąki
– ½ szklanki wiórków kokosowych
– ½ szklanki cukru białego
– ¼ szklanki cukru brązowego
– ½ kostki masła
– 1 puszka słodzonego mleka skondensowanego
– 2 łyżki golden syrup PLUS
– 60g roztopionego masła
– 2 jajka
– ⅓ szklanki cukru
– 2 szklanki wiórków kokosowych
Wykonanie:
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Płaską blachę nasmaruj masłem i wyłóż papierem do pieczenia, zostawiając dookoła pięciocentymetrowy zapas.
W misce połącz mąkę, cukier, wiórki i masło na jednolitą masę. Rozprowadź ją równomiernie po przygotowanej blasze, nakłuj tu i ówdzie widelcem, by ciasto nie spuchło i piecz przez kwadrans.
Z mleka skondensowanego, golden syrupu, dodatkowego masła i brązowego cukru zrób krem, ucierając składniki, aż cukier się rozpuści. Powstałą masą posmaruj równomiernie ciasto.
W misce wymieszaj jajka, cukier i resztę wiórków kokosowych i nałóż na krem. Piecz jeszcze 20 minut, aż do zrumienienia wierzchu.
Nie zdejmuj ciasta z blachy, zanim nie ostygnie. Gdy jest już zimne, pokrój je w kwadraty lub trójkąty.
Czy znacie inny przepis na to ciasto? Podajcie go w komentarzu.