Z tapiokowej kaszki robi się budynie i kleiki, można nią też zagęszczać sosy, przeciery czy zupy. W Indiach podaje się ją do ryby, doprawioną curry, zaś w Brazylii przyrządza specyficzny pudding z winem i korzeniami.
Oto kilka popozycji potraw z wykorzystaniem tego nieco zapomnianego, choć niegdyś niezwykle popularnego składnika.
Pudding z tapioki
Do tej potrawy potrzebna jest tapioka w postaci kaszki. Sprawdź na opakowaniu, czy producent nie zaleca namaczania kaszki na noc.
Wykonanie:
Krok pierwszy
Wymieszaj w rondlu tapiokę, mleko i sól i postaw garnek na średnim ogniu. Zagotuj, mieszając.
Krok drugi
Maksymalnie zmniejsz gaz i duś jeszcze 5 minut, stopniowo dodając cukier i cały czas mieszając.
Krok trzeci
Do osobnego naczynia wbij jajka i roztrzep je mikserem na puszystą masę.
Krok czwarty
Dodaj nieco tapioki, by uniknąć ścinania się jajek i zwarzenia całości. Strarannie mieszając trzepaczką wmieszaj masę jajeczną do budyniu.
Krok piąty
Zmniejsz ogień i, wciąż mieszając, podgrzewaj jeszcze chwilę, aż całość zgęstnieje do odpowiedniej konsystencji. Ostudź przez kwadrans. Budyń można podawać na zimno lub na ciepło.
Co jeszcze robicie z tapioki? Podzielcie się swoimi pomysłami.