Z tapiokowej kaszki robi się budynie i kleiki, można nią też zagęszczać sosy, przeciery czy zupy. W Indiach podaje się ją do ryby, doprawioną curry, zaś w Brazylii przyrządza specyficzny pudding z winem i korzeniami.
Oto kilka popozycji potraw z wykorzystaniem tego nieco zapomnianego, choć niegdyś niezwykle popularnego składnika.
Pudding z tapioki
Do tej potrawy potrzebna jest tapioka w postaci kaszki. Sprawdź na opakowaniu, czy producent nie zaleca namaczania kaszki na noc.
Wykonanie:
3 szklanki tłustego mleka,
ćwierć łyżeczki soli,
2 jajka,
pół szklanki cukru,
pół łyżeczki ekstraktu waniliowego lub cukier waniliowy.
-
Krok pierwszy
Wymieszaj w rondlu tapiokę, mleko i sól i postaw garnek na średnim ogniu. Zagotuj, mieszając.
-
Krok drugi
Maksymalnie zmniejsz gaz i duś jeszcze 5 minut, stopniowo dodając cukier i cały czas mieszając.
-
Krok trzeci
Do osobnego naczynia wbij jajka i roztrzep je mikserem na puszystą masę.
-
Krok czwarty
Dodaj nieco tapioki, by uniknąć ścinania się jajek i zwarzenia całości. Strarannie mieszając trzepaczką wmieszaj masę jajeczną do budyniu.
-
Krok piąty
Zmniejsz ogień i, wciąż mieszając, podgrzewaj jeszcze chwilę, aż całość zgęstnieje do odpowiedniej konsystencji. Ostudź przez kwadrans. Budyń można podawać na zimno lub na ciepło.
Co jeszcze robicie z tapioki? Podzielcie się swoimi pomysłami.