Wykonanie marmolady z dyni:
1 kg cukru,
4 cytryny,
kawałek imbiru (ok. 10-15 cm).
-
Krok pierwszy
Do przygotowania marmolady użyj dużego garnka o grubym dnie, dobrze sprawdzają się garnki ze stali szlachetnej lub teflonowe.
-
Krok drugi
Dynię obierz i pokrój w grubą kostkę, włóż do garnka i podlej wodą – około szklanki.
-
Krok trzeci
Po godzinie duszenia na małym ogniu dodaj cukier, wymieszaj i gotuj pod przykryciem jeszcze około godziny.
-
Krok czwarty
Dodaj sok z cytry, nieco otartej z nich skórki i imbir, starty na drobnych oczkach, mniej więcej 2-3 łyżki.
-
Krok piąty
Gotuj jeszcze godzinę. Przez cały czas gotowania często mieszaj, marmolada dyniowa, podobnie jak każda inna, lubi przywierać i się przypalać, co spowodowane jest dużą zawartością cukru. Gorącą marmoladę nakładaj do sterylnych słoików i natychmiast zakręcaj. Pasteryzacja nie jest konieczna.
Znacie inne przepisy na marmoladę z dyni? Z czym warto ją łączyć?