Przetwory Mus jabłkowy - przepis

Mus jabłkowy – przepis

-

Naleśniki, bułeczki, szarlotki, ryż, makaron, a nawet polędwiczki wieprzowe bardzo się z nim lubią. Może również zastąpić jajko w słodkich wypiekach. Jest więc uniwersalny i warto mieć go w swojej spiżarce.

2 kilogramy jabłek, 15 dag cukru, 2 łyżeczki cynamonu, 2 łyżeczki soku z cytryny.

Wykonanie:

Jabłka pokrój, obierz i pozbaw gniazd nasiennych. Zetrzyj na grubej tarce lub pokrój w plasterki za pomocą szatkownicy. Włóż do rondelka, podlej wodą (pół szklanki lub mniej) i skrop sokiem cytrynowym.

Duś na wolnym ogniu aż do uzyskania konsystencji musu, mieszając co jakiś czas – słodsze jabłka lubią przywierać do dna garnka. Kiedy będą już miękkie, dodaj cukier i cynamon, wymieszaj dokładnie i duś jeszcze 10 minut. Gorące jabłka przełóż do sterylnych słoików i szczelnie zamknij. Pasteryzuj przez 10 minut.

Katarzyna Wyka

Katarzyna Wyka - blogerka kulinarna, miłośniczka smacznego, szybkiego gotowania. Działa według zasady: jeśli czegoś nie da się przyrządzić w 30 minut, trzeba się zastanowić, czy warto to wykonać. Jest również mamą, a zawodowo - naucza języka angielskiego.

 

Odwiedź blog naszego specjalisty:

- Truscaveczka pichci

Nasz specjalista o sobie:

Kiedy ktoś mówi przy mnie "Baby do garów!" kiwam energicznie głową, bo chociaż pochodzę z rodziny, gdzie to mężczyźni gotowali lepiej i więcej, to kuchnia jest moim królestwem. Nie do pomyślenia - ja, uchodząca niegdyś za mózgowca, który z przyziemnością nie ma nic wspólnego, uwielbiam gotować, obserwować, jak zmieniają się składniki użyte do wykonania potrawy, jak mieszają się smaki i zapachy.

Od kilkunastu lat moja kuchnia tętni życiem - i choć wyprowadzając się na swoje umiałam przyrządzić najwyżej spaghetti z proszku, teraz nie tylko nieźle gotuję, ale lubię też czytać książki kucharskie nie tylko szukając w nich przepisów, ale i inspiracji, pomysłów na połączenia składników, mniej lub bardziej typowe. Już ładnych parę lat prowadzę bloga z przepisami. Zaczął się od prośby koleżanki, żebym dała jej przepis na obiad - ale przepis dla zupełnego żółtodzioba. Pomyślałam, że to dobry pomysł - przepisy na potrawy proste, smaczne i niewymagające zbyt wiele czasu i niezwykłych kulinarnych talentów. Pewna moja przyjaciółka powiedziała "Jeśli jakiegoś dania nie da się przygotować w 30 minut, trzeba się zastanowić, czy warto je robić."

Dlatego moje przepisy, w większości wymyślane samodzielnie, opierają się na niewielu składnikach i szybkim ich przyrządzeniu. Dzięki temu każdy, kto z tych receptur skorzysta, może poczuć się mistrzem patelni, czego sobie i czytelnikom życzę.

Fot.: Hanna Matejczyk

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WARTO PRZECZYTAĆ

Jak efektywnie powtarzać materiał?

Wyuczone, zapamiętane informacje można szybko zapomnieć. Stanie się tak, gdy nie powiążemy ich z tym, co umieliśmy już wcześniej (informacje logiczne powiązane dłużej zachowujemy w pamięci niż pojedyncze, oderwane od siebie fakty) oraz gdy nie będziemy ich powtarzać i wykorzystywać. Prawdopodobieństwo zapamiętania wzrasta z częstością powtórek. Dobrze jest jeszcze wiedzieć jak najlepiej rozplanować powtórki.

Co zabrać w góry?

Pakowanie plecaka na wyprawę w góry to prawdziwa sztuka. Z jednej strony, powinniśmy zabrać wszystko to co potrzebne, z drugiej, pamiętajmy, że ktoś będzie musiał później ten plecak przez kilka godzin nosić - przeładowanie na pewno nam nie posłuży. Jakie jest zatem niezbędne minimum górskiego wyposażenia?

Zobacz też

Planowanie kariery zawodowej

Planowanie kariery zawodowej to poniekąd planowanie własnego życia, a więc sprawa bardzo istotna dla każdego z nas. Rozwijający się otaczający nas świat, wymusza na nas dokładną analizę naszych umiejętności i predyspozycji, w celu obrania dalszej życiowej drogi. Jak ją ułożyć?

Jak wybrać panele podłogowe?

Planując wystrój pomieszczenia, zwracamy dużą uwagę na wygląd każdego elementu, który ma się w nim znaleźć. Każdy szczegół ma...

Jakie czynniki wpływają na komfort w mieszkaniu?

Lokale mogą różnić się pod względem wielkości, sposobu ich użytkowania czy wystroju. Cechą wspólną jest to, że każdy z...

Może Cię zainteresuje: