Najważniejszym elementem marynat jest zalewa.
Należy bardzo dobrze ją doprawić, aby patisony miały wyrazisty smak.
Aby zrobić marynowane patisony będziesz potrzebować:
2 kg malutkich patisonów, 2 duże cebule, 1 marchewka, 12 ząbków czosnku, ziele angielskie, 12 listków laurowych, 1 mała ostra papryczka, łyżka gorczycy. Zalewa: 1,5 litra wody, 350 ml octu, 8 łyżek cukru, 6 łyżek soli.
Wykonanie:
Patisony umyj i oczyść, wykrój skazy. Słoiki umyj i wyparz. Do każdego słoika wrzuć po 2 listki laurowe, 3-4 kulki ziela angielskiego, kawałek cebuli, kilka kawałków marchwi pokrojonej w słomkę, pierścionek ostrej papryczki, pół łyżeczki gorczycy, 3-4 ziarenka pieprzu czarnego i po 2 ząbki czosnku przekrojone wzdłuż.
Składniki zalewy wymieszaj i zagotuj. Wrzącą zalewą napełnij słoiki, od razu zakręć i pasteryzuj przez kwadrans.
Podawaj do mięs lub krojone w plasterki do kanapek.
Znacie inny przepis na marynowane patisony? Podzielcie się nim w komentarzu.