Dżem marchewkowy ma słodko-kwaśny smak. Jego piękny kolor wzbogacony żółcią cytryną będzie zachwycał w zimowe wieczory. Świetnym dodatkiem jest niewielka ilość brandy, która nada mu świetny aromat.
1,7 litra wody,
cytryny,
cukier żelujący,
opcjonalnie: brandy.
Uwaga!
Z podanych proporcji powinno wyjść około półtora kilo dżemu. Brandy nie wpływa na trwałość przetworu.
Wykonanie:
Marchew obierz, zetrzyj na grubej tarce i zalej wodą w garnku. Doprowadź do wrzenia i zmniejsz ogień. Powoli gotuj aż marchewka zmięknie.
Zmiksuj lub przetrzyj przez sito zawartość garnka.
Fot. photoxpress.com
Zważ puree marchewkowe i odmierz tę samą ilość cukru. Na każde pół kilo puree dodaj sok z dwóch cytryn. Ponownie postaw puree na ogniu i podgrzewaj, mieszając, aż cukier się rozpuści.
Gotuj jeszcze pół godziny, mieszając od czasu do czasu, aż masa zgęstnieje. Możesz dodać łyżkę brandy na każde pół kilo puree. Przełóż do sterylnych słoiczków i zakręć.
Znacie inne przepisy na dżemy marchewkowe? Jakie jeszcze dżemy lubicie?