Ciasto olejowe świetnie komponuje się z każdymi owocami, których zechcemy użyć.
Tym razem jednak warto wypróbować kwaśny dodatek w postaci porzeczek.
0,5 szklanki mąki ziemniaczanej lub z tapioki,
4 jajka z wolnego wybiegu,
1 szklanka oleju rzepakowego niskoerukowego,
0,75 szklanki cukru (przy słodkich owocach możesz dodać mniej cukru),
cukier waniliowy,
łyżeczka proszku do pieczenia,
cukier puder do posypania,
2 szklanki porzeczek.
Wykonanie:
Całe jajka, cukier waniliowy i zwykły utrzyj na puszystą masę, ręcznie lub mikserem.
Fot. sxc.hu
Dodaj olej i dokładnie wymiksuj. Stopniowo, małymi porcjami dodawaj mąkę z proszkiem i łagodnie mieszaj. Porzeczki opłucz, oderwij z szypułek i rozłóż na ręczniku papierowym, by obeschły. Przesyp mąką i dodaj do ciasta.
Ostrożnie wymieszaj, by nie rozgnieść owoców. Prostokątną blachę lub tortownicę wysmaruj masłem i wysyp bułką tartą lub użyj papieru do pieczenia.
Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piecz około 40 minut, sprawdzając patyczkiem stan ciasta. Po wyjęciu z piekarnika od raz posyp cukrem pudrem, dzięki czemu utworzy się na wierzchu przyjemna skorupka.
Znacie inne ciekawe przepisy na ciasto z porzeczkami? Podzielcie się nimi, jeśli macie ochotę!