Dojrzałe owoce jeżyny zawierają cukry, kwasy organiczne – jabłkowy i winny, antocyjanki, które pomagają w trawieniu, sole mineralne i witaminy. Sok świeżych jeżyn z wodą osłodzoną miodem jest niezwykle orzeźwiający. Przy przeziębieniach i grypie działa napotnie i wykrztuśnie. Warto jeść jeżyny, warto też zachować je na zimę, gdy witamin jak na lekarstwo.
Wykonanie dżemu z jeżyn:
cukier – proporcja kilogram na kilogram.
Uwaga!
Możesz też przyrządzić wersję czekoladową tego dżemu – wystarczy, że po zgęstnieniu dodasz 2 łyżki kakao i 2 łyżki rumu i dokładnie wymieszasz.
-
Krok pierwszy
Dokładnie umyj jeżyny. Wsyp je do garnka z grubym dnem, by zakryły dno.
-
Krok drugi
Posyp cukrem, po czym wsyp kolejną warstwę i tak dalej, aż do zużycia składników. Jako ostatni do garnka powinien trafić cukier.
-
Krok trzeci
Przykryj garnek i zostaw na noc, by owoce puściły sok. Następnego dnia gotuj na niedużym ogniu, potrząsając garnkiem. Nie mieszaj łyżką, aby nie zniszczyć owoców.
-
Krok czwarty
Kiedy dżem zgęstnieje, odszumuj go delikatnie i zostaw do przestygnięcia. Gorący, ale nie wrzący dżem nałóż do sterylnych słoików i dokładnie zakręć.
Jakie macie pomysły na wykorzystanie takiego dżemu? 🙂