Jednak nie jest to jedyny pomysł na jedzenie rzodkiewki – bowiem można ją również wykorzystać na ciepło – na przykład przyrządzić z niej ciekawą zupę.
Wykonanie:
2 cebule,
2 łyżki masła,
skrzydło lub szyjka z indyka,
5 niedużych ziemniaków,
2-3 łyżki śmietany,
100g serka topionego śmietankowego,
sól, pieprz, gałka muszkatołowa.
-
Krok pierwszy
Mięso zalej zimną wodą i gotuj na niedużym ogniu przez ok. 40 minut. Rzodkiewki umyj, posiekaj ich liście, a korzenie pokrój w plasterki.
-
Krok drugi
Cebulę i ziemniaki pokrój w kostkę i podsmaż na maśle. Dodaj do zupy i gotuj jeszcze kwadrans.
-
Krok trzeci
Dodaj rzodkiewki wraz z liśćmi i gotuj jeszcze 5 minut. Ser topiony, śmietanę i chochelkę wywaru zmiksuj dokładnie, by nie było grudek, i dodaj do zupy. Dopraw do smaku solą, pieprzem i gałką.
-
Krok czwarty
Udekoruj kilkoma plasterkami surowej rzodkiewki i ewentualnie posiekanym szczypiorkiem.
Znacie inne ciekawe sposoby na wykorzystanie rzodkiewki?