700 g serka śmietankowego trzykrotnie mielonego lub specjalnego do serników
3/4 szklanki cukru
4 jajka
4 bardzo dojrzałe banany
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
2 łyżki soku z cytryny
200 g herbatników
80 g masła
4 łyżki brązowego cukru masło do wysmarowania tortownicy
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni C. Herbatniki mocno pokruszyć ( można to zrobić najpierw rękami, a potem za pomocą tłuczka do ucierania ciasta), wymieszać z masłem i brązowym cukrem. Jeśli masa wydaje się być za sucha dodać masła. Przełożyć do tortownicy, wcisnąć palcami i podpiec ok. 15 minut. Wyjąc i wystudzić.
Banany zmiksować z sokiem z cytryny. W dużej misce zmiksować serek z cukrem, dodać kolejno po jednym jajku, za każdym razem dobrze miksując, następnie wmieszać banany i ekstrakt z wanilii. Boki tortownicy wysmarować masłem, wlać do niej masę i włożyć do rozgrzanego piekarnika. Piec 10 minut, po czym zmniejszyć temperaturę do 170 stopni C i piec kolejne 40 – 50 minut. Kiedy wydaje się nam, że sernik jest upieczony, wystudzić go przy minimalnie uchylonych drzwiczkach piekarnika.
Tak przygotowany sernik można udekorować pokrojonymi tuż przed podaniem bananami i polać sosem toffi lub za pomocą cukierniczego rękawa bądź szprycy dołożyć mocno ubitą śmietanę.
Ciekawym pomysłem na dekorację takiego ciasta może być przygotowana kratka z karmelu, do jej przygotowania będzie potrzebne 1/2 szklanki cukru.
Cukier wsypać na patelnię i powoli tak długo rozpuszczać mieszając, aż stanie się jasnobrązowy i płynny. Zmniejszyć gaz na minimum, nabierać widelcem niewielką porcję karmelu i rozlewać go na zimnym talerzu robiąc ruchy w powietrzu, nie dotykając powierzchni talerza. Karmel rozlewać na siebie warstwami zmieniając strony tak, by powstało coś na kształt siatki. Odczekać, aż będzie zimna, lekko podważyć z jednej strony, delikatnie połamać na mniejsze kawałki i udekorować nimi ciasto tuż przed podaniem, wkładając je jednym rogiem na przykład w bitą śmietanę.
Znacie inne przepisy na sernik bananowy? Podzielcie się nimi!