Do wykonania sufletu
75 g gorzkiej czekolady,
40 ml śmietanki kremówki,
1 żółtko,
3 białka,
40 g cukru pudru 15 g kakao,
szczypta pieprzu cayenne,
szczypta soli,
1/2 łyżeczki soku z cytryny.
Zrobienie sufletu nie jest łatwe. Nie należy się poddawać, jeśli za pierwszym razem nam nie wyjdzie. Suflet jest wart tego, by próbować do skutku. Na początku przygotujmy wszystkie składniki, byśmy mieli do nich swobodny dostęp.
Najpierw czekoladę należy rozpuścić na parze. Do czekolady, kiedy będzie już rozpuszczona, wlewamy śmietanę. Należy robić to bardzo powoli i ostrożnie, ciągle mieszając trzepaczką, do momentu, gdy połączy się z czekoladą. Wciąż mieszając, należy dodać cukier puder. Bardzo ważna jest gładka konsystencja całości czekolady.
Natychmiast po zdjęciu czekolady z ognia trzeba wbić do niej żółtko i dokładnie rozmieszać je z czekoladą do uzyskania aksamitnej konsystencji. Teraz czas na pieprz. Możemy też użyć ostrej papryczki chilli. Dosypujemy niewielką ilość do czekolady i mieszamy. Tak samo postępujemy z solą. Następne dodajemy kakao, a na końcu sok z cytryny. Mieszać trzeba po każdym z nich.
Białka ubijamy na sztywną pianę. Do masy czekoladowej trzeba dodać połowę piany i dokładnie, delikatnie wymieszać łyżką. Gdy masa stanie się jednolita, dodajemy resztę piany i mieszamy kolejny raz. Nie wolno używać miksera.
Taką masą wypełniamy natłuszczone lekko foremki i pieczemy ok. 20 minut w 180 st. C. Suflet podajemy z kawą lub zimnym mlekiem.
Znacie inny przepis na suflet czekoladowy? Podzielcie się nim w komentarzu.