Sos do barbecue nie jest typowym sosem używanym w polskiej kuchni. Rozpowszechnia się jednak coraz bardziej. Jest dostępny w sklepach, ale można zrobić go w domu z prostych składników.
1 puszka pomidorów bez skórki,
1 cebula,
2 ząbki czosnku,
1 łyżka cukru,
4 łyżki sosu sojowego ciemnego,
2 łyżki musztardy,
1 łyżeczka papryki słodkiej,
1/4 łyżeczki pieprzu cayenne,
szczypta soli,
olej,
oliwa lub masło do podsmażenia cebuli i czosnku.
Uwaga!
Możemy przygotować pikantny lub łagodny sos – głównie zależy to oczywiście od ilości przypraw, ale także od ilości użytej musztardy (najlepiej użyć musztardy sarepskiej, aby uzyskać bardziej łagodny smak).
Cebulę należy bardzo drobno posiekać i zrumienić na patelni lub w rondelku na niedużej ilości oliwy. Do niej dodajemy wyciśnięte ząbki czosnku. Dodajemy pomidory, co ważne – wraz z zalewą. Dodajemy cukier, paprykę, pieprz, musztardę i 2 łyżki sosu sojowego. Taką mieszankę gotujemy na małym ogniu, mieszając, aż płyn odparuje i uzyskamy gęsty sos. Sos odstawiamy do przestudzenia, a potem wlewamy do blendera. Możemy również użyć miksera. Sos ucieramy, aby uzyskać jednolitą i gładką konsystencję. Sos nieco zjaśnieje.
Dodajemy pozostałe 2 łyżki sosu sojowego. Dzięki temu sos znów stanie się ciemny.
Znacie inny przepis na sos barbecue? Podzielcie się nim w komentarzu.