Sok z aronii można zrobić w klasyczny sposób, używając owoców aronii. Jednak lepszy jest, gdy nieco wzbogacimy smak, dodając do niego pewne, wydawałoby się, zaskakujące składniki.
2 kg aronii,
40 liści z drzewa wiśniowego,
3 litry wody,
2 kg cukru,
kwasek cytrynowy do smaku.
Liście wiśni i owoce aronii bardzo dokładnie myjemy. Zalewamy je wodą i odstawiamy na 15 minut. Potem przez następne 15 minut gotujemy pod przykryciem na średnim ogniu. Ugotowane odcedzamy.
Liście i owoce nie są nam w soku potrzebne. Można zostawić pojedyncze owoce, jeśli chcemy użyć ich jako ozdoby. W gorącym soku rozpuszczamy cukier, mieszając. Do smaku dodajemy dowolną ilość kwasku cytrynowego. Warto próbować przy dodawaniu, ponieważ aronia kwaśna sama w sobie, natomiast liście dodadzą jeszcze kwaśno–korzennego posmaku. Zawsze można dodać cukru.
Wymieszany sok przelewamy do butelek lub słoików, szczelnie zamykamy – musimy go pasteryzować, dlatego butelki zamykane korkiem od wina nie wchodzą w grę, wekujemy i odstawiamy na zimowe miesiące.
Znacie inny przepis na sok aroniowy? Podzielcie się nim w komentarzu.