Do upieczenia szarlotki bez jajek
1 szklanka cukru,
1 szklanka mąki,
1 szklanka zrobionego grysiku,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
oraz 1 kg jabłek, cynamon, goździki (mielone).
Zaczynamy od przygotowania jabłek. Obieramy je i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Obsypujemy jabłka cynamonem i goździkami, i mieszamy z przyprawami dokładnie, tak by pokryły owoce równomiernie. Sypkie składniki mieszamy z proszkiem do pieczenia i grysikiem.
Głównym składnikiem, który sklei naszą szarlotkę jest grysik. Możemy kupić już gotowy – grysik błyskawiczny, albo zrobić go w domu – nie zrobi to znaczącej różnicy. Zrobienie grysiku zajmuje nie więcej niż 5 minut i nie należy do skomplikowanych czynności – mannę wsypujemy na gotujące się mleko i mieszamy, aż osiągnie odpowiednią konsystencję. Potrzebujemy grysiku o konsystencji średnio płynnej.
Blaszkę, w której będzie pieczona szarlotka, smarujemy tłuszczem, najlepiej olejem/oliwą i dokładnie, szczelnie obsypujemy bułką tartą.
Teraz układamy składniki na szarlotkę – do blaszki wsypujemy warstwę jabłek, a na nie warstwę mąki z cukrem i grysikiem, znów jabłka, znów ciasto. Dobrze, żeby na szczycie było ciasto. Pieczemy szarlotkę w 180 st. C około godzinę. Po wyjęciu z piekarnika możemy obsypać cukrem, cynamonem lub od razu podawać. Można podawać z bitą śmietaną.
Znacie inny przepis na szarlotkę? Podzielcie się nim w komentarzu