Do przygotowania klusek śląskich buraczkowych będzie potrzebne:
30 dag ziemniaków (ugotowanych),
1 burak ćwikłowy (pieczony lub gotowany),
mąka ziemniaczana
-
Krok pierwszy
Obrane, ugotowane ziemniaki mielimy w maszynce albo (co też jest dobrym pomysłem) przeciskamy przez praskę.
-
Krok drugi
Buraka obieramy ze skórki, trzemy na tarce, najlepiej na najdrobniejszej.
-
Krok trzeci
Ziemniaki i buraczki łączymy i mieszamy, aby stworzyły jednolitą masę.
-
Krok czwarty
Tak powstałe „ciasto” dzielimy nożem na cztery równe części, na krzyż.
-
Krok piąty
Jedną z części odkładamy na bok. W pozostałe miejsce wsypujemy mąkę ziemniaczaną. Chodzi o to, aby przykryła całe miejsce, w którym było ciasto. Dodajemy jeszcze jedną czubatą łyżkę.
-
Krok szósty
Teraz do miski wkładamy pozostałą część masy i ugniatamy ciasto.
-
Krok siódmy
Następnie formujemy kulki wielkości włoskich orzeszków. Spłaszczamy je lekko i wgniatamy kciukiem zagłębienie, dzięki któremu kluski śląskie są sławne.
-
Krok ósmy
Gotowe porcje kluseczek wrzucamy na osolony (warto wsypać całkiem sporo soli) wrzątek.
-
Krok dziewiąty
Gotujemy przez około 1-2 minuty, aż zaczną wypływać na powierzchnię.
-
Krok dziesiąty
Kluseczki wyjmujemy pojedynczo, łyżką i nakładamy na talerz.
Znacie inny przepis na kluski śląskie? Podzielcie się nim w komentarzu.