Przeciwwskazania:
– alkohol oddziałuje na system nerwowy
– gdy organizm jest osłabiony dietą – alkohol działa mocniej
– powoduje gwałtowny wzrost apetytu
– spożywanie alkoholu może zaprzepaścić efekty diety
– jest źródłem pustych kalorii
– zaburza gospodarkę lipidową organizmu alkoholu działa negatywnie na zdolność wątroby do spalenia tłuszczu
– alkohol, a szczególni piwo, powoduje zwiększony apetyt
Jeżeli stosujemy dietę odchudzającą to pamiętajmy, że:
– butelka piwa ma 250 kcal
– butelka portera – 300 kcal
– kieliszek wódki – 200 kcal (i to bez soku, który tylko dodaje kalorii, dlatego drinki są tak
kaloryczne)
– lampka wytrawnego wina – 100 kcal
– lampka słodkiego wina – 150 kcal
– kieliszek szampana – 115 kcal
Alkohol wpływa negatywnie nie tylko na pracę wątroby ale również na układ pokarmowy oraz mózg. W związku z kaloriami, jakie zawiera, oraz upośledzaniu metabolizmu lepiej z niego zrezygnować jeśli naprawdę chcemy podjąć walkę z nadwagą. Każdy zgubiony kilogram równa się 7000 kcal więc łatwo przeliczyć, iż w trakcie diety nie ma miejsca na dodatkowe kalorie w postaci alkoholu. Ponadto alkohol rozluźnia a więc sprzyja zachowaniom nieprzemyślanym. Łatwo wtedy złamać dietetyczne postanowienia i zamówić coś kalorycznego do piwa lub słodkiego do wina.
Czy informacje zawarte w artykule okazały się pomocne? Wypowiadajcie się w komentarzach.