Początek wiosny to idealny czas, by korzystać ze świeżych i młodych warzyw. Królową wiosennych zup jest zupa z botwiny. Jak ją wykonać? Zanim pokażemy Ci przepis na botwinkę, kilka słów o tym, czym jest to różowe wiosenne warzywo.
Do zupy i kremu z botwiny używamy młodych buraków ćwikłowych nazywanych właśnie botwinką. Młode listki warzywa i jeszcze nie do końca wykształcone bulwy mają niezwykle delikatny, wiosenny smak. Wybierając warzywa do przepisu na botwinkę, zwróć uwagę, by te miały świeże i intensywnie zielone listki. Z kolei łodyżki botwinki powinny być kruche. Do zupy z botwinki wybierz pęczki z większymi (ale nie dużymi!) buraczkami, aby nadały potrawie niepowtarzalny smak i kolor.
Zupa z botwiny krok po kroku
Przepis na botwinkę nie jest wymagający. Będziesz potrzebować do niego sporego garnka. Najlepszy do zupy będzie garnek ze stali nierdzewnej o pojemności 2,6 litra. Jeśli nie masz takiego, koniecznie zajrzyj do sklepu florina.pl.
Czas na zakupy. Do przepisu na zupę z botwiny z jajkiem na około cztery porcje będziesz potrzebować:
- 2 pęczki botwinki,
- 3 młode marchewki,
- 3 młode ziemniaki,
- 1 litr bulionu warzywnego,
- 4 jaja ugotowane na twardo,
- pęczek koperku,
- 2 łyżki oleju roślinnego,
- 4 łyżki śmietanki 30%,
- łyżeczkę mąki pszennej,
- 3 łyżki soku z cytryny,
- przyprawy: 0,5 łyżeczki soli, płaską łyżeczkę cukru, 0,25 płaskiej łyżeczki pieprzu.
Pierwszym krokiem w przygotowaniu zupy z botwiny z jajkiem jest przyszykowanie warzyw. Umyj botwinkę, koper, marchew i ziemniaki. Młode marchewki pokrój w plastry (jeśli mają cienką skórkę, nie musisz jej obierać), a ziemniaki w kostkę. Rozgrzej w garnku olej i wrzuć pokrojone warzywa. Smaż przez około 10 minut.
Czas na przygotowanie esencji zupy z botwiny na ciepło. Posiekaj łodygi i liście botwinki, a bulwy dokładnie umyj, obierz i pokrój w kostkę. Dodaj botwinkę do garnka i zalej warzywa bulionem. Przykryj garnek pokrywką i gotuj na małym ogniu przez około 20 minut. Po tym czasie dopraw zupę z młodej botwiny dodając do niej: koperek, sok z cytryny, sól, cukier i pieprz.
Na koniec do zupy buraczkowej z botwiny dodaj śmietankę wymieszaną z mąką. Dzięki temu zupa z botwiny na ciepło będzie gęstsza, a jej smak jeszcze intensywniejszy. Kropką nad i w przepisie na botwinkę jest dodatek jajka. Ugotuj je na twardo i dodaj do każdej porcji. Zupa z botwiny z jajkiem wygląda niezwykle pięknie, a smakuje jeszcze lepiej!
Zupa z botwiny z warzywami to sprawdzony, tradycyjny przepis, który warto wykonywać każdego roku, by poczuć prawdziwy smak wiosennych warzyw. Zupa buraczkowa z botwiny to najlepszy pomysł na obiad dla osób, które dbają o zdrowe odżywianie lub są na diecie odchudzającej. Ile kalorii ma zupa z botwiny? Ten lekki, wegetariański przepis możesz wykonywać bez wyrzutów sumienia – zupa z młodej botwiny ma jedynie 80 kalorii w 100 ml. Ile kalorii ma zupa z botwiny w jednej porcji? Licząc, że porcja to około 450 ml – zupa z botwiny z warzywami będzie miała 360 kalorii.
Jeśli zamiast tradycyjnych zup preferujesz kremy – dodaj do przepisu na barszczyk z botwiny jeszcze jeden krok. Na koniec, przed dodaniem jajka, zblenduj całą zupę na gładki krem. Różowy krem z botwiny polubią zwłaszcza dzieci, nawet te dotąd niechętne zupom!
Przepis na chłodnik z botwiny
Zupa z botwiny na ciepło oraz krem z botwiny to nie jedyne pomysły na to, co można zrobić z różowej nowalijki. Gdy wiosenne słońce grzeje bardzo mocno, świetnym pomysłem na obiad jest chłodnik z botwiny. Przepis na to danie jest szybki i prosty. Jakich składników potrzebujesz do przepisu na chłodnik z botwiny?
- 1 litr bulionu warzywnego,
- 1 pęczek botwinki z kilkoma dużymi buraczkami,
- 2 łyżeczki soku z cytryny,
- 1 łyżeczka octu winnego lub ryżowego,
- sól, pieprz,
- 400 ml kefiru,
- dodatkowo: ugotowane jajko na twardo.
Przepis na chłodnik z botwiny to tylko cztery proste kroki. Zacznij od umycia botwinki. Buraczki obierz i pokrój w kostkę. Łodyżki i listki posiekaj. Kolejnym krokiem w przepisie na zupę z młodej botwiny na zimno jest zagotowanie bulionu i dodanie buraczków. Po około 5 minutach dodaj łodyżki i liście. Gotuj zupę z botwiny kolejne 5 minut. Następnie dopraw danie sokiem z cytryny, octem i solą oraz pieprzem do smaku. Najdłuższym etapem przepisu na chłodnik z botwiny jest czas na ostudzenie wywaru. Gdy ten będzie już chłodniejszy, dodaj kefir i wymieszaj. Zupę z młodej botwiny na zimno podawaj całkowicie schłodzoną, z dodatkiem jajka.
Zarówno zupa z botwiny na ciepło, jak i w wersji chłodnikowej zachwyca intensywnym, ale delikatnym smakiem. To lekkie danie jest najlepszym zwiastunem cieplejszej części roku. Warto wykorzystać ten czas jak najpełniej. Smacznego!