Przejście na dietę bezglutenową jest czasami niezbędne dla naszego zdrowia. Osoby, które mają stwierdzoną celiakię, powinny jak najszybciej zrezygnować z tego, co im szkodzi i zacząć spożywać produkty bez glutenu. Co zatem należy wiedzieć na temat tej diety? Jakie produkty są w niej zakazane, a jakie dozwolone? Tego dowiesz się, czytając poniższy artykuł.
Czym jest gluten?
Gluten jest to nazwa, która obejmuje białka występujące w ziarnach różnych zbóż. Są to m.in. pszenica, jęczmień czy żyto. Podczas łączenia mąki, pochodzącej z tych zbóż, z wodą, białka te odpowiedzialne są za kleistą konsystencję powstałej masy. Dzięki tej właściwości ciasto zyskuje swoją elastyczność, zaś wypieki są puszyste i chrupiące.
Gluten jest białkiem, na które większość ludzi dobrze reaguje. Jest jednak część osób, u których spożywanie go może nieść przykre konsekwencje zdrowotne. Dotyczy to szczególnie osób, które mają stwierdzoną alergię na gluten czy też chorobę zwaną celiakią. W tej sytuacji należy zmienić swoje nawyki żywieniowe i zacząć spożywać produkty bez glutenu.
Dieta bezglutenowa – najważniejsze zasady
Przejście na dietę bezglutenową powinno być poprzedzone szczegółowymi badaniami przeprowadzonymi przez lekarza. Musi on ustalić, że to właśnie gluten jest przyczyną problemów zdrowotnych. Dopiero mając niezbędną wiedzę, można przejść na stosowanie produktów bez glutenu.
Dieta bezglutenowa polega przede wszystkim na całkowitej eliminacji wszystkich produktów z glutenem. Jej podstawę stanowić powinny świeże i zdrowe posiłki, spożywane w regularnych odstępach. Powinno się spożywać 4-5 posiłków zawierających produkty bez glutenu. Warto pamiętać, by ostatni posiłek zjeść około 2-3 godzin przed snem.
Podczas planowania i przygotowywania posiłków, warto bazować głównie na warzywach. Ich doskonałym uzupełnieniem będą owoce, mięso, ryby, jajka czy też bezglutenowe kasze. W sklepach znajdziemy spory wybór gotowych produktów bez glutenu – rozpoznamy je po symbolu przekreślonego kłosa. Mówi on nam o tym, że dany produkt jest całkowicie bezglutenowy. Do naturalnej żywności bezglutenowej możemy zaliczyć takie produkty jak kukurydza, ziemniaki, bataty, ryż, proso, gryka czy tapioka. Są nimi także soczewica, soja, ciecierzyca, fasola, pestki czy też orzechy. Glutenu nie znajdziemy także w mięsie, rybach czy jajach, a także w owocach i warzywach. Oznacza to, że produkty te są jak najbardziej wskazane w diecie bezglutenowej i to na nich warto bazować podczas ustalania swojego jadłospisu.