Dieta Co warto wiedzieć o diecie bezglutenowej?

Co warto wiedzieć o diecie bezglutenowej?

-

Przejście na dietę bezglutenową jest czasami niezbędne dla naszego zdrowia. Osoby, które mają stwierdzoną celiakię, powinny jak najszybciej zrezygnować z tego, co im szkodzi i zacząć spożywać produkty bez glutenu. Co zatem należy wiedzieć na temat tej diety? Jakie produkty są w niej zakazane, a jakie dozwolone? Tego dowiesz się, czytając poniższy artykuł.

Czym jest gluten?

Gluten jest to nazwa, która obejmuje białka występujące w ziarnach różnych zbóż. Są to m.in. pszenica, jęczmień czy żyto. Podczas łączenia mąki, pochodzącej z tych zbóż, z wodą, białka te odpowiedzialne są za kleistą konsystencję powstałej masy. Dzięki tej właściwości ciasto zyskuje swoją elastyczność, zaś wypieki są puszyste i chrupiące.

Gluten jest białkiem, na które większość ludzi dobrze reaguje. Jest jednak część osób, u których spożywanie go może nieść przykre konsekwencje zdrowotne. Dotyczy to szczególnie osób, które mają stwierdzoną alergię na gluten czy też chorobę zwaną celiakią. W tej sytuacji należy zmienić swoje nawyki żywieniowe i zacząć spożywać produkty bez glutenu.

Dieta bezglutenowa – najważniejsze zasady

Przejście na dietę bezglutenową powinno być poprzedzone szczegółowymi badaniami przeprowadzonymi przez lekarza. Musi on ustalić, że to właśnie gluten jest przyczyną problemów zdrowotnych. Dopiero mając niezbędną wiedzę, można przejść na stosowanie produktów bez glutenu.

Dieta bezglutenowa polega przede wszystkim na całkowitej eliminacji wszystkich produktów z glutenem. Jej podstawę stanowić powinny świeże i zdrowe posiłki, spożywane w regularnych odstępach. Powinno się spożywać 4-5 posiłków zawierających produkty bez glutenu. Warto pamiętać, by ostatni posiłek zjeść około 2-3 godzin przed snem.

Podczas planowania i przygotowywania posiłków, warto bazować głównie na warzywach. Ich doskonałym uzupełnieniem będą owoce, mięso, ryby, jajka czy też bezglutenowe kasze. W sklepach znajdziemy spory wybór gotowych produktów bez glutenu – rozpoznamy je po symbolu przekreślonego kłosa. Mówi on nam o tym, że dany produkt jest całkowicie bezglutenowy. Do naturalnej żywności bezglutenowej możemy zaliczyć takie produkty jak kukurydza, ziemniaki, bataty, ryż, proso, gryka czy tapioka. Są nimi także soczewica, soja, ciecierzyca, fasola, pestki czy też orzechy. Glutenu nie znajdziemy także w mięsie, rybach czy jajach, a także w owocach i warzywach. Oznacza to, że produkty te są jak najbardziej wskazane w diecie bezglutenowej i to na nich warto bazować podczas ustalania swojego jadłospisu.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WARTO PRZECZYTAĆ

Forex – trendy na rynku

W przypadku FOREXU trend to prawdziwe słowo-klucz. Podążanie za trendem wciąż stanowi podstawowa strategię inwestycyjną. Jest ona bardzo prosta, ale i trudna zarazem. Największy kłopot wiąże się bowiem z koniecznością zidentyfikowania trendu, czyli aktualnych tendencji którą odznacza się dany kurs.

Ciastka morelowe – przepis

Któż z nas nie ma czasami ochoty na odrobinę słodkości? Zrób sama szybkie, proste i pyszne ciastka morelowe! Goście także będą zachwyceni.

Zobacz też

Hosting SMS – co to, na czym polega?

Za niektóre serwery hostingowe można zapłacić poprzez SMS, dzięki czemu można to zrobić w łatwy i szybki sposób. Ponadto, by zapłacić, nie trzeba przelewać pieniędzy przy użyciu konta bankowego – wystarczy wysłanie SMS-a.

Czym jest wizualizacja i jak działa?

Wizualizacja to tworzenie w wyobraźni obrazów pożądanej rzeczywistości. Jest to jedno z najpotężniejszych narzędzi do osiągania celów. Wizualizacja jest...

Jakie wino na karnawał? 14 pomysłów

Karnawał to niezwykła część roku, przepełniona dobrą zabawą – magiczny czas, który często dodatkowo umilamy sobie szklanką lub kieliszkiem...

Może Cię zainteresuje: