Znane jest dostosowywanie codziennej diety do stanu zdrowia czy ewentualnie efektów zdrowotnych, jakie chcemy osiągnąć. Jednak mało kto z nas wie, że dieta może być również dobierana ze względu na grupę krwi, jaką posiada konkretna osoba. Decyduje ona bowiem o tym, które z produktów łatwiej przyswajamy i spalamy, z którymi z nich nasz organizm radzi sobie trochę trudniej, a których spożywanie jest dla nas zupełnie obojętne i zależy już wyłącznie od naszego kaprysu czy humoru.
Najmłodszą, bo powstałą w wyniku wymieszania ludności grup krwi A i B niecałe 1500 lat temu jest grupa krwi AB. Posiadające ją osoby powinny z całą stanowczością do swojej diety włączyć takie mięsa jak baranina, indyk, jagnię czy królik. Natomiast jeżeli chodzi o nabiał z powodzeniem mogą spożywać jogurty, kefiry, kwaśną śmietanę, mleko owcze, ser feta, mozzarella, owczy i serek wiejski. Wskazane dla tej grupy krwi są również następujące owoce: ananas, cytryna, figi suszone i świeże, grejpfrut, wiśnia, śliwki czerwone i zielone, wiśnia, winogrona, czarne, zielone i czerwone oraz żurawina. Natomiast zbawiennie działające na organizm warzywa to m.in. botwinka, brokuły, burak, gorczyca, jarmuż, kalafior, kapusta bezgłowa, kiełki lucerny, karczoch jerozolimski, mniszek lekarski, oberżyna, ogórek, pasternak, pietruszka, seler, por oraz słodkie ziemniaki. Jeżeli chodzi o ryby, grupa krwi AB bez wątpienia bardzo dobrze toleruje tuńczyka, dorsza, jesiotra, łososia, makrelę, pstrąga czy sardynkę. Do potraw może dodawać przyprawy takie jak curry, chrzan, czosnek czy pietruszkę. Jeżeli chodzi o pieczywo, powinien to być przede wszystkim chleb z brązowego ryżu, chleb z kiełków pszenicy, chleb z mąki sojowej, chleb żytni bez żadnych innych dodatków, pieczywo chrupkie żytnie, pieczywo z prosa oraz smaczne i dietetyczne wafle ryżowe.
Lista produktów i składników zakazanych u osób z grupą krwi AB jest równie długa. Z mięs powinny one unikać: bekonu, cielęciny, dziczyzny, gęsi, kaczki, kuropatwy, kurczaka, mięsa bawołu, przepiórki, serc, szynki, wieprzowiny i wołowiny. Gatunki ryb niewskazane to przede wszystkim flądra, halibut, homar, krab, krewetki, łosoś wędzony, małże, okoń, ostrygi, ośmiornica, rak, sardela, marynowany śledź i węgorz. Niestety osoby z tą grupą krwi powinny również w pewien sposób ograniczyć nabiał, m.in. lody, mleko, masło i maślankę. Niewskazane w tym przypadku zboża to gryka, mąka kukurydziana, płatki kukurydziane i kasza, a pieczywo z którego należy zrezygnować to z całą pewnością kukurydziane bułki. Owoce i warzywa, których spożycia się nie zaleca się u osób z grupą krwi AB to awokado, kiełki rzodkiewki, kukurydza biała i żółta, oliwki czarne, papryka, rzodkiewka, banany, mango, gruszki, granaty, orzechy kokosowe, pomarańcze i rabarbar.
Czy informacje zawarte w artykule okazały się pomocne? Wypowiadajcie się w komentarzach.