Każdy kto choć trochę zna się na zdrowym odżywianiu i dba o swój organizm doskonale zdaje sobie sprawę, że każdy z nas w ten czy inny sposób różni się od siebie pod względem zapotrzebowania na witaminy, składniki odżywcze i mikroelementy. Jednak jak dowodzą lekarze, decyduje o tym nie tylko płeć, wiek i stan zdrowia, ale także grupa krwi, którą posiadamy. U człowieka wyróżniamy 4 grupy krwi, 0, A, B i AB powstałą z wyniku pewnego wymieszania przedstawicieli grupy A z grupą B.

Ze względu na cechy charakterystyczne grupy krwi A, jej szczególne potrzeby i umiejętności, bardzo ważne jest skomponowanie odpowiedniej diety, która będzie współgrała z funkcjonowaniem całego organizmu. Do najważniejszych produktów, które powinny zostać w niej zawarte należą ryby, a wśród nich dorsz, karp, łosoś, makrela, pstrąg tęczowy i morski, sardynka, szczupak i srebrny okoń. Jedyne produkty mleczne, które są tolerowane przez osoby z tą grupą krwi to mleko sojowe, ser sojowy, kefir i zsiadłe mleko.

Jeżeli chodzi o pieczywo, zdecydowanie należy w swojej diecie znaleźć miejsce dla chleba esseńskiego, Ezekiela, chleba z kiełków pszenicy, z mąki sojowej oraz dla wafli ryżowych. Najważniejszym elementem diety każdej osoby z grupą krwi A są warzywa i owoce. W pewien sposób rekompensują one wyeliminowane z diety mięso i dostarczają organizmowi szereg niezbędnych składników. Należy więc do swojej diety włączyć takie warzywa i owoce jak botwinka, brokuły, cebula czerwona i żółta, dynia, chrzan, cykoria, czosnek, kalarepa, kapusta bezgłowa, marchew, mniszek lekarski, pasternak, pietruszka, por, rzepa, sałata rzymska, szpinak, ananas, borówki, czarne jagody, cytryna, figi suszone i świeże, grejpfrut, wiśnia, jeżyny, morela, rodzynki, śliwki ciemne, czerwone, suszone, zielone oraz żurawina. Charakterystyczne jest to, że osobom z grupą krwi A lekarze zalecają spożycie czerwonego wina, zielonej herbaty czy kawy bezkofeinowej.

Mięso pod każdą postacią i wszystkie jego odmiany to podstawowy i najważniejszy produkt, który ze swojej diety powinny wyeliminować osoby z grupą krwi A. I choć w dużej mierze jest ono zastępowane przez ryby, również i w tym przypadku należy uważać i zrezygnować ze spożywania flądry, halibuta, homara, kalmara, kawioru, kraba, krewetek, łososia wędzonego, małż, morszczuka, muli, okonia, ostrygi, ośmiornicy, raka, sardeli, suma, śledzia, tuńczyka oraz węgorza. Ponieważ osoby z tą grupą krwi niemal wcale nie tolerują produktów mlecznych, muszą wykluczyć ze swojej diety mleko w każdej postaci, lody, masło, maślankę oraz wszelkiego rodzaju sery. Jeżeli chodzi pieczywo, powinny również zrezygnować z chleba pełno-pszenicznego i wieloziarnistego. Choć ze względu na specyficzną dietę, osoby z grupą krwi A wbrew pozorom również powinny unikać pewnych owoców i warzyw, a wśród nich szczególnie czerwonej kapusty, oliwek, pieczarek, papryki czerwonej, zielonej i żółtej, pomidorów, ziemniaków białych, czerwonych i słodkich oraz bananów, mandarynek, mango, melonów, orzechów kokosowych, pomarańczy i rabarbaru.

Czy informacje zawarte w tekście okazały się pomocne? Zapraszam do komentowania.

PODZIEL SIĘ
Poprzedni artykułDieta dla grupy krwi AB
Następny artykułJak dbać o przetłuszczające się włosy?

Joanna Białek - ukończyła studia politologiczne i administracyjne. Od 2007 roku współpracowała z gazetą Dziennik Polski oraz portalami informacyjnymi (m.in.: Źródło.net) dla których pisała teksty poradnikowe dotyczące tematyki lifestyle, związane z modą i stylizacją, a również zdrowym stylem życia i odżywianiem. Obecnie pracuje w agencji reklamowej i zajmuje się recenzowaniem książek dla wydawnictwa ZNAK.

Nasz specjalista pisze o sobie:

Bardzo lubię gotować, a kuchenne eksperymenty to mój żywioł. Kiedy wchodzę do kuchni, wszystko inne przestaje istnieć. Krok po kroku, coraz ambitniej przechodziłam do trudniejszych i bardziej złożonych potraw. Jak każda kobieta posiadam jednak swoje ulubione obszary kuchni. W moim przypadku są to wszelkie dania mięsne, kuchnia śródziemnomorska, słodkie desery, ciasta i drożdżowe wypieki, które ostatnio zupełnie mnie pochłonęły.   

Moje zainteresowanie modą, urodą, higienicznym trybem życia i zdrowiem nie wzięło się znikąd.  Dotychczasowe doświadczenie zawodowe jest nieodłącznie związane z tym obszarem. Praca dla portalu internetowego Źródło.net dała mi możliwość wykorzystanie wiedzy o urodzie i stylizacji. To właśnie tam zaczynałam rozwijać i poszerzać swoją wiedzę w tym obszarze. W rezultacie po kilku latach pisania porad i przewodników po świecie mody doskonale znam i rozumiem tę dziedzinę. Poza tym nikt tak dobrze jak kobieta nie doradzi, jakie buty pasują do małej czarnej i jak radzić sobie ze złym nastrojem.

Współczesny, bardzo nowoczesny i rozwinięty świat wymaga od nas zwiększonej troski o własne zdrowie i higieniczny, dopasowany do wieku i stanu zdrowia, trybu życia. Ale zdrowy tryb życia to nie tylko odpowiednie odżywianie i profilaktyka. To przede wszystkim właściwa i regularna aktywność fizyczna. Dlatego tak przydatne w tym obszarze okazuje się moje doświadczenie zdobyte w pracy dla serwisu NaszaWyprawa.pl, opisującego szeroko rozumiane podróżowanie, zarówno pod względem pięknych miejsc wartych zobaczenia, jak i ze względu na właściwe przygotowanie do wędrówek, przeciwwskazania i troskę o własne zdrowie w czasie wypraw.

Poza zainteresowaniami związanymi ze zdrowiem i modą, w wolnych chwilach bardzo dużo czytam, spaceruję na łonie natury i z każdym dniem coraz bardziej odkrywam i podziwiam mój ukochany Kraków. Ponadto kocham górskie wycieczki, robienie zakupów i jestem wielka fanką kotów.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here