1. Spożywaj produkty bogate w antyoksydanty – przeciwutleniacze, które umożliwiają wiązanie wolnych rodników, przyczyniających się do degeneracji żywych komórek.

Wolne rodniki to związki chemiczne o „niepełnej” budowie molekularnej. Wchodząc w reakcje z innymi związkami, przyczyniają się do ich utleniania. Przyśpieszają proces starzenia się tkanek, rozwój nowotworów oraz niszczą komórki immunokompetentyczne, potrzebne do zachowania prawidłowej odporności organizmu. Powstawaniu wolnych rodników sprzyja stres. Są one obecne w dymie tytoniowym, alkoholu, produktach przetworzonych chemicznie, żywności odgrzewanej w mikrofalówkach oraz warzywach i owocach, uprawianych na zanieczyszczonym terenie.

Bogate w antyoksydanty są pomidory, zielone warzywa, glony morskie, nasiona i orzechy oraz owoce, które zawierają cynk, selen, witaminy A, C i E, m. in. truskawki, jagody, maliny, cytrusy, morele, czerwone grejpfruty i papaja. Źródłem antyoksydantów jest również herbata, gorzka czekolada.

2. W trakcie choroby pij miętę oraz jedz imbir, czosnek, seler, kapustę, winogrona, gruszki i jabłka.

Imbir – stymuluje, jest środkiem wykrztuśnym, pozwala oczyścić górne drogi oddechowe z nadmiaru wydzieliny.
Mięta – poprawia trawienie, łagodzi katar i kaszel, działa przeciwbólowo i rozkurczowo.
Czosnek – spożywany na surowo działa, jak antybiotyk, ponadto obniża poziom cholesterolu we krwi, pozytywnie wpływa na układ krążenia i wzmacnia naturalną odporność.
Seler – stosowany jest jako środek odkażający i przeciwzapalny, w leczeniu chorób układu moczowego i reumatyzmu.
Kapusta – działa przeciwzapalnie i przeciwbakteryjnie, przyśpiesza regenerację komórek i poprawia pracę jelit.
Winogrona – pobudzają regenerację krwi, usprawniają pracę nerek i pomagają obniżyć poziom cholesterolu we krwi, zapobiegają chorobom sercowo-naczyniowym.
Gruszki – mają działanie przeczyszczające, zawierają dużo jodu.
Jabłka – poprawiają perystaltykę jelit, mają właściwości odkażające i tonizujące, są dobre na zaparcia, pomagają zwalczyć infekcje dróg moczowych oraz obniżyć poziom cholesterolu we krwi.

Czy informacje zawarte w tekście okazały się pomocne? Zapraszam do komentowania.

PODZIEL SIĘ
Poprzedni artykułBól pleców – informacje
Następny artykułJak poradzić sobie ze zdradą?

Żyję w przekonaniu, że podstawą dobrego samopoczucia jest zdrowie – zarówno fizyczne, psychiczne, jak i społeczne. Popieram akcje i kampanie społeczne, które służą budowaniu świadomości obywatelskiej.

Jestem zwolenniczką zdrowego odżywiania, opartego zwłaszcza na diecie wegetariańskiej i kuchni pięciu przemian. Angażuje się w działalność sektora pozarządowego. Szczególnie jest jej bliska ochrona środowiska. Wyznaje zasady świadomej konsumpcji i racjonalnego zużycia zasobów.

Preferuję zdrowy tryb życia, oparty na rozwoju wewnętrznym i dbaniu o kondycję fizyczną. Z zainteresowaniem śledzę nowinki z lifestyle. Dostrzegam duży potencjał w alternatywnych metodach leczenia, fitoterapii i medycynie niekonwencjonalnej.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here