Zdrowotne właściwości ryb:
1. działają przeciwzapalnie
2. chronią serce i naczynia krwionośne
3. dodają elastyczności czerwonym krwinkom
4. zapobiegają powstawaniu zakrzepów naczyniowych ponieważ przeciwdziałają zlepianiu się płytek
5. wpływają korzystnie na wytwarzanie tlenku azotu, który rozszerza naczynia i obniża
ciśnienie
Przygotowanie posiłków z ryb
Unikajmy tradycyjnego smażenia, gdyż w ten sposób ryba, z racji łatwego chłonięcia tłuszczu, staje się potrawa bardziej kaloryczną a tym samym ciężkostrawną. Norma spożycia ryby wynosi 2-3 razy w tygodniu. Oprócz obiadów rybę można podawać w formie:
– sałatki
– pasty
– w galarecie
– na zimno
Ponieważ ryby zbudowane są z białka, ich wartość odżywcza przybliża je do mięsa. Dotyczy to szczególnie ryb morskich. Zawartość tłuszczu w nich wynosi (w zależności od gatunku) od 0,2 do 27 % a białka – od 6 do 15 %. Do najbardziej chudych ryb należą dorsz i sandacze, których zawartość tłuszczu wynosi 0,3%. Z uwagi na powyższe ryb powinny znaleźć się w naszym jadłospisie bez względu na nasz wiek, w ilości 150-200 gram, z częstotliwością 2-3 razy w tygodniu. Oprócz wspomnianych kwasów tłuszczowych ryby są cennym składnikiem pokarmowym z uwagi na obecności w nich związków mineralnych jak: jod, fluor, wapń, fosfor oraz magnez.
Stosowaliście kiedyś dietę rybną? Jak wpłynęła ona na Wasz organizm?