Podczas lżejszych posiłków niezawodnie sprawdzają się płatki owsiane, chleb żytni na zakwasie (najlepiej czerstwy), grahamki i chleb orkoszonowy. Wśród owoców jedzonych najczęścij powinny znajdować się brzoskwinie, wiśnie, cytryny, grejpfruty, gruszki i pieczona bądź gotowane jabłka.
Cholina
Cholina odpowiada za prawidłowy metabolizm tłuszczów. Jeżeli nie ma w organizmie odpowiedniej ilości choliny, tłuszcze zostają „uwięzione” w wątrobie i nie mogą jej opuścić. Na polskim rynku dostępne są rozmaite preparaty, zawierające cholinę, w formie kapsułek bądź tabletek. Niektórzy zalecają również spożycie DMAE – suplementu o składzie zbliżonym do choliny, który przenika do mózgu szybciej niż cholina.
Fosfatydycholina
Wątroba zbudowana jest z gęsto ułożonych komórek, których powierzchnia wynosi aż 32608 m². Produkcja błon komórkowych odbywa się przy udziale fosfatydycholiny. Niemieccy lekarz aplikują je podczas leczenia rozmaitych chorób wątroby, takich jak zapalenie wątroby i uszkodzenia na skutek działania substancji toksycznych. W sklepach ze zdrową żywnością można zaopatrzyć się w suplementy diety bogate w fosfatydycholiny. Zanim przstąpi się do kuracji, należy tę kwestię skonsultować z lekarzem.
Witamina E
Ludzie, którzy cierpią na schorzenia wątroby, mają problem z przyswajaniem witaminy E. Powinny zwrócić się do lekarza z prośbą o pomoc w dobraniu odpowiednich suplementów diety.
Witamina K
Ci, którzy cierpią z powodu chorób wątroby, nie są w stanie dobrze wchłaniać witaminy K. Braki tej witaminy mogą być uzupełnione w formie zastrzyków.
Przeciwwskazania
Osoby, które cierpią na schorzenia wątroby, powinny ograniczyć spożywanie niacyny, witaminy z grupy B. Może ona nasilić objawy choroby.
Przy schorzeniach nerek i wątroby należy zachować szczególną ostrożność podczas spożywania suplementów diety, które zawierają witaminę D. Konwersja D3 do bardziej aktywnych postaci jest szczególnie niebezpieczna dla wątroby.
Czy informacje zawarte w artykule okazały się pomocne? Wypowiadajcie się w komentarzach.