Czosnek należy zalać na pół godziny, a następnie odcedzić. Do sporządzonego w ten sposób napoju można dodać do picia łyżkę miodu. O ile ten domowy antybiotyk nie jest niebezpieczny dla zdrowia, o tyle Światowa Organizacja Zdrowia przestrzega przed nadmiernym spożywaniem antybiotyków. Przyjmowanie antybiotyków sprawia, że nasz organizm uodparnia się na ich działanie.

W naszym interesie jest, aby sprostać zapotrzebowaniu własnego organizmu na witaminy i minerały. Niestety, nawet w naturalnej żywności i wodzie mineralnej znajdują się składniki, którzy usiłują osłabić nasz organizm: pestycydy. Trucizny te, zawarte w środkach nawożących i glebie wnikają do żywności, dostają się do komórek wraz z pożywieniem i płynami, kumulują się w tkankach, a następnie w powolny sposób zatruwają organizm. Aby uniknąć ich spożywania, najlepiej jest kupować produkty żywnościowe, pochodzące ze sprawdzonych źródeł. Napis na etykietce „żywność ekologiczna” wcale nie oznacza, że mamy do czynienia z pokarmem wolnym od pestycydów.

Zawsze, zaopatrując się w produkty gotowe i półgotowe, należy dokładnie zapoznać się z ich składem. Im mniej przetworzona jest żywność, tym lepiej dla zdrowia. Chemiczne dodatki, takie jak „barwniki identyczne z naturalnymi”, osłabiają nasz organizm.

Aby wzmocnić swoją odporność, najlepiej jeść produkty bogate w witaminy, które są biokatalizatorami reakcji chemicznych, zachodzących w organizmie. Najzdrowsze owoce i warzywa pochodzenia roślinnego, to m. in. pomidory, dynia i jej pestki, soczewica, sałata, groch, szpinak, seler naciowy i jego korzeń, awokado, melon, papaja, migdały i orzechy oraz takie przyprawy, jak kolendra, bazylia i lebiodka, siemię lniane, sezam i pestki słonecznika. Ważne, aby dieta była jak najbardziej urozmaicona. Zwolennicy zdrowego odżywania uważają, że najbardziej treściwy powinien być pierwszy posiłek, a najbardziej lekka kolacja.

Macie jakieś swoje sposoby na odporność? Podzielcie się nimi w komentarzach.

PODZIEL SIĘ
Poprzedni artykułDieta wątrobowa
Następny artykułBezsenność – domowe sposoby

Żyję w przekonaniu, że podstawą dobrego samopoczucia jest zdrowie – zarówno fizyczne, psychiczne, jak i społeczne. Popieram akcje i kampanie społeczne, które służą budowaniu świadomości obywatelskiej.

Jestem zwolenniczką zdrowego odżywiania, opartego zwłaszcza na diecie wegetariańskiej i kuchni pięciu przemian. Angażuje się w działalność sektora pozarządowego. Szczególnie jest jej bliska ochrona środowiska. Wyznaje zasady świadomej konsumpcji i racjonalnego zużycia zasobów.

Preferuję zdrowy tryb życia, oparty na rozwoju wewnętrznym i dbaniu o kondycję fizyczną. Z zainteresowaniem śledzę nowinki z lifestyle. Dostrzegam duży potencjał w alternatywnych metodach leczenia, fitoterapii i medycynie niekonwencjonalnej.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here