Czosnek należy zalać na pół godziny, a następnie odcedzić. Do sporządzonego w ten sposób napoju można dodać do picia łyżkę miodu. O ile ten domowy antybiotyk nie jest niebezpieczny dla zdrowia, o tyle Światowa Organizacja Zdrowia przestrzega przed nadmiernym spożywaniem antybiotyków. Przyjmowanie antybiotyków sprawia, że nasz organizm uodparnia się na ich działanie.
W naszym interesie jest, aby sprostać zapotrzebowaniu własnego organizmu na witaminy i minerały. Niestety, nawet w naturalnej żywności i wodzie mineralnej znajdują się składniki, którzy usiłują osłabić nasz organizm: pestycydy. Trucizny te, zawarte w środkach nawożących i glebie wnikają do żywności, dostają się do komórek wraz z pożywieniem i płynami, kumulują się w tkankach, a następnie w powolny sposób zatruwają organizm. Aby uniknąć ich spożywania, najlepiej jest kupować produkty żywnościowe, pochodzące ze sprawdzonych źródeł. Napis na etykietce „żywność ekologiczna” wcale nie oznacza, że mamy do czynienia z pokarmem wolnym od pestycydów.
Zawsze, zaopatrując się w produkty gotowe i półgotowe, należy dokładnie zapoznać się z ich składem. Im mniej przetworzona jest żywność, tym lepiej dla zdrowia. Chemiczne dodatki, takie jak „barwniki identyczne z naturalnymi”, osłabiają nasz organizm.
Aby wzmocnić swoją odporność, najlepiej jeść produkty bogate w witaminy, które są biokatalizatorami reakcji chemicznych, zachodzących w organizmie. Najzdrowsze owoce i warzywa pochodzenia roślinnego, to m. in. pomidory, dynia i jej pestki, soczewica, sałata, groch, szpinak, seler naciowy i jego korzeń, awokado, melon, papaja, migdały i orzechy oraz takie przyprawy, jak kolendra, bazylia i lebiodka, siemię lniane, sezam i pestki słonecznika. Ważne, aby dieta była jak najbardziej urozmaicona. Zwolennicy zdrowego odżywania uważają, że najbardziej treściwy powinien być pierwszy posiłek, a najbardziej lekka kolacja.
Macie jakieś swoje sposoby na odporność? Podzielcie się nimi w komentarzach.