Działanie kortyzolu powoduje:
– niszczenie tkanki mięśniowej
– odkładanie tłuszczu w okolicach talii
Możemy zapobiec wytwarzaniu kortyzolu jedząc pełnowartościowe śniadanie w postaci węglowodanów i białka. Są osoby, które popełniają błąd pijąc na śniadanie tylko kawę, a posiłek jedząc dopiero w pracy.
Inne pozytywy śniadań to:
2. Wspierają prawidłowe funkcjonowania układu oddechowego
3. Po zjedzonym śniadaniu mniej się objadamy w ciągu dnia
4. Dzięki nim efektywniej działa nasz układ immunologiczny
5. Śniadania poprawiają nasze zdolności koncentracji
6. Wspierają naszą fizyczną aktywność
7. Dzięki nim lepiej znosimy stres
Każdy człowiek, a szczególnie ten prowadzący aktywny styl życia, powinien zjeść wartościowe śniadanie co rano. Pamiętajmy, że nasz organizm z powodu braku tego posiłku – gorzej funkcjonuje
2. Zmniejsza się nasza odporność na chłód;
3. Mamy skłonność do zawrotów głowy i osłabienia;
Zdrowe śniadanie powinno zawierać:
błonnik, węglowodany – pełnoziarniste pieczywo
składniki mineralne, witaminy – warzywa, sok
Pamiętajmy więc o zjedzeniu śniadania, które jest dla nas podstawowym posiłkiem, dającym nam uczucie sytości aż do południa. Jedząc śniadanie pamiętajmy, że tłuszcze i węglowodany dobrze spalane są rano, a gorzej wieczorem, gdy organizm zamiast je spalać – magazynuje.
Uwaga!
Śniadanie nie powinno zawierać: ciastek, tłustych wędlin oraz słodkich deserów.
Uważacie, że śniadanie to najważniejszy posiłek dnia? Czy może nie przywiązujecie do tego zbytniej wagi?