Dieta Dzika róża – właściwości lecznicze

Dzika róża – właściwości lecznicze

-

Dzika róża zawiera przede wszystkim:
– dużą ilość łatwo przyswajalnej witaminy C zawartej głównie w owocach;
– karotenoidy
– flawonoidy
– antocyjany
– garbniki
– witaminy z grupy B oraz K.

Owoce dzikiej róży działają na szereg układów w organizmie:
– podnoszą odporność, wzmacniają siły witalne ustroju, opóźniają starzenie się organizmu – zawarte w owocach witaminy (szczególnie bioaktywna witamina C) oraz inne składniki działają jak katalizatory i biostymulatory; w efekcie poprawiają działanie układu immunologicznego, wzmacniają naczynia krwionośne, hamują krwawienia oraz przeciwdziałają ich występowaniu, uzupełniają niedobory witaminowe, wpływają tonizująco na pracę układu nerwowego i biorą udział w syntezie kolagenu. Z powodu skutecznego wzmocnienia ustroju polecane są szczególnie dzieciom oraz osobom starszym i rekonwalescentom.
– zapobiegają niedoborom witamin, leczą awitaminozy, działają antyszkorbutowo – zawarte w owocach witaminy są łatwo przyswajalne. Witamina C jest chroniona przed rozkładem dzięki ochronnej roli flawonoidów i kwasów organicznych.
– leczą zaburzenia pracy dróg trawiennych, w tym niedomagania pęcherzyka żółciowego – zawarte w owocach garbniki działają przeciwzapalnie i ściągająco.
– Wspomagają leczenie chorób dróg moczowych: infekcji, krwiomoczu, kamicy nerkowej. Zawarta w dzikiej róży witamina C nadaje środowisku korzystny, kwaśny odczyn, który nie sprzyja rozwojowi bakterii.
– leczą rany, blizny, oparzenia, wybroczyny skórne, owrzodzenia żołądka, jelit.
– zapobiegają rozwojowi nowotworów – witamina C nie dopuszcza do powstawania rakotwórczych związków w trakcie przemian azotowych zachodzących w procesie trawienia.
– wspomagają działanie ziół regulujących pracę serca.

jak działa dzika różasxc.hu

Kwiaty dzikiej róży:
– zapobiegają niedoborom witaminy C
– pomagają likwidować niestrawności
– łagodzą bóle gardła
– likwidują stany zapalne skóry
– oczyszczają organizm
– działają rozwalniająco
– wykazują działanie wzmacniające.

Liście stosowane są do:
– podniesienia sił witalnych ustroju
– zabliźniania ran i likwidacji stanów zapalnych skóry.

Owoce, kwiaty, liście są stosowane zewnętrznie i wewnętrznie. Oprócz naparów i odwarów można przygotowywać:
– z owoców: wino, dżemy, konfitury, soki, wyciągi wodne i alkoholowe, olej (z nasion ukrytych w owocach);
– z płatków kwiatów: konfiturę.

Używaliście kiedyś dzikiej róży? W jakich dolegliwościach Wam pomogła?

Katarzyna Kieś-Kokocińska

Katarzyna Kieś-Kokocińska – ukończyła studia biologiczne na Uniwersytecie Śląskim w Katowicach. Jej specjalnością jest genetyka. Pracowała m.in. jako mikrobiolog w dużym zakładzie produkcyjnym z branży spożywczej. Od kilku lat związana z nowymi mediami. Jej artykuły można znaleźć w wielu internetowych serwisach i w wydawnictwach drukowanych. Pasjonatka natury, nowoczesnych technologii i telepracy.

Nasz specjalista pisze o sobie:

Cierpię na niezaspokojoną ciekawość świata – od zawsze. Uwielbiam podróże – te małe i te duże, przy czym każda z nich musi mieć sens. A jest nim poznawanie nowych miejsc i ludzi. Jestem niezależna (co niektórych doprowadza do szewskiej pasji), jak każdy szanujący się Lew chadzam własnymi drogami (najczęściej w towarzystwie psa), stawiam sobie wysoko poprzeczkę, mam własne zdanie, a moim ulubionym pytaniem - od czasów dzieciństwa - jest: „dlaczego?”.

Pisanie to jedna z moich pasji, podobnie jak dzielenie się wiedzą. Odkąd pamiętam, fascynowały mnie biologia i związki człowieka z naturą. W zrozumieniu mechanizmów tych zjawisk bardzo pomogły mi studia (również te podejmowane bodaj od przedszkola w ogrodzie i wśród menażerii mieszkającej w domu moich Dziadków). Kiedy zrozumiałam, że nie uda mi się wykopać żywego dinozaura na pustyni Gobi, zapałałam miłością do genetyki. I tak weszłam w świat struktur o wymiarach mikro oraz nano.

Uważam, że każdy z nas został przez naturę obdarowany potężnym potencjałem – drzemią w nas siły, dzięki którym możemy cieszyć się życiem,  realizować marzenia i – co bardzo ważne – odbudowywać zdrowie. Trzeba jednak wsłuchiwać się w sygnały wysyłane przez organizm,  przywiązywać wagę do zdrowych nawyków i czuć się częścią natury.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WARTO PRZECZYTAĆ

Gdy babcia rozpieszcza dziecko

Czy znacie państwo tę sytuację, gdy nagle wasze dziecko w sklepie rzuca się na podłogę i histerią wymusza zakup kolejnej zabawki lub słodyczy? Podczas gdy wy nie możecie wyjść z podziwu (wszak nigdy nie pozwalaliście dotąd na takie „naciąganie”), w spazmach, krztusząc się płaczem dzieciak wyrzuca z siebie „babcia by mi kupiła!” I już wiemy o co chodzi.

Jak zrobić plik .gif?

Chcesz stworzyć ruchomą e-kartkę? Z nami zajmie Ci to 10 minut!

Zobacz też

Dżem jabłkowy – przepis

Kiedy zimą chcemy poczuć smak lata, najlepiej zanurzyć łyżeczkę w słodkim wiśniowym dżemie domowej roboty i przypomnieć sobie blask letniego słońca zatrzymanego w kawałkach owoców. Podobnie jest z dżemem jabłkowym, kuszącym może bardziej jesiennym niż letnim wspomnieniem. Równie dobrze smakuje i to nie tylko na kromce chleba, ale także w naleśnikach, makaronowych i ryżowych zapiekankach.

Liofilizowane owoce i warzywa – dawka witamin przez cały rok

Z pewnością każdy z nas uwielbia spożywać świeże owoce. Dostarczenie naszemu organizmowi bomby witaminowej niezwykle skutecznie wzmacnia. Niestety, sezon...

Jak udekorować domek ogrodowy, gdy ma się ograniczony budżet?

Każdy z nas marzy o tym, aby jego miejsce odpoczynku było wygodne i przytulne. Jednak równie ważne jest to,...

Może Cię zainteresuje: