Niestety nie pozostaje to bez wpływu na nasze zdrowie. Kto z nas nie chciałby przecież korzystać w pełni z dobrodziejstw natury, spożywając naturalną, nieprzetworzoną żywność wytwarzaną w sposób tradycyjny, z pominięciem genetycznych modyfikacji czy innych sztucznych procesów. Jednak czy w rzeczywistości jest to żywność zdrowa i jest dla naszego organizmu lepsza niż ta współcześnie wytwarzana z użyciem wspomagaczy, konserwantów i barwników? Sprawdźmy to.
Określenie żywność ekologiczna należy rozumieć jako żywność, która wytwarzana jest bez użycia nawozów sztucznych i chemicznych środków ochrony roślin, przy zachowaniu żyzności gleby oraz różnorodności biologicznej. W tym przypadku gleby, na których rosną ekologiczne uprawy nawożone są jedynie nawozami zielonymi, kompostem, obornikiem i innymi minerałami pochodzącymi z przyrody i nie mającymi wpływu na zmniejszoną zawartość w warzywach i owocach wartości odżywczych. Ekologiczne gospodarstwa charakteryzują się rezygnacją – w karmieniu zwierząt hodowlanych w gospodarstwach ekologicznych – z wspomagaczy czy innych sztucznych dodatków do paszy. Ponadto w prawdziwych ekologicznych artykułach spożywczych ze świecą szukać sztucznych barwników, środków zapachowych, smakowych czy konserwujących. Jest to ich główna zaleta.
Biorąc pod uwagę tradycyjny i najczęściej stosowany sposób wytwarzania i powstawania produktów spożywczych zalet żywności ekologicznej nie trzeba długo szukać. Z całą pewnością pozyskiwane w ten sposób mięso od hodowanych w ekologicznych gospodarstwach zwierząt jest zdecydowanie zdrowsze, ponieważ nie zawiera w sobie żadnych sztucznych wspomagaczy, odżywek i innych produktów mających odprowadzić do zwiększonej masy zwierząt w sposób nienaturalny, a więc niekoniecznie bez wpływu na zdrowie zwierzęcia.
Ponadto rośliny, warzywa i owoce pochodzące z upraw ekologicznych, dzięki wzrostowi pozbawionemu ingerencji chemicznych środków ochrony roślin chroniących je przed szkodnikami, ale także w sposób sztuczny zwiększających plony, są zdecydowanie zdrowsze, ponieważ spożywając je nie dostarczamy naszemu organizmowi wszystkich tych chemicznych substancji, które stosowane był w celu ich polepszenia i przedłużenia ich trwałości.
Spożywacie eko żywność? A może uważacie, że nie ma wielkiej różnicy pomiędzy żywnością ekologiczną a tradycyjną, nieekologiczną?