Wartości odżywcze grejpfruta:
– Witamina C (wbrew powszechnej opinii to właśnie grejpfrut ma jej najwięcej ze wszystkich cytrusów)
– Witaminy z grupy B
– Sole mineralne
– Kwasy organiczne
Zalety lecznicze:
1. Wspomaga leczenie cukrzycy, gdyż przywraca prawidłowa wysokość glukozy w organizmie oraz powoduje zwiększoną produkcję insuliny.
2. Biała otoczka miąższu odpowiada za obniżenie cholesterolu we krwi, ze względu na zawarte w niej enzymy.
3. Związki chemiczne znajdujące się w owocu mają działanie przeciwgrzybiczne.
4. Świetnie wpływa na leczenie infekcji, wywołanych przez drożdże, dlatego można wspomagać nimi kuracje antybiotykami.
5. Zwiększa przemianę materii oraz przyspiesza spalanie węglowodanów.
6. Wyciąg uzyskany z pestek grejpfruta wspomaga leczenie różnych schorzeń układu pokarmowego, na przykład wrzodów żołądka.,
7. Ma działanie odkażające więc często dodaje się ekstrakt z tego owocu do płukanek do ust.
Zalety kosmetyczne:
1. Olejek uzyskiwany z grejpfruta dodaje się do kosmetyków, ze względu na działanie poprawiające pracę komórek odpowiadających za regenerację skóry. Dlatego jest idealnym składnikiem kosmetyków przeciwtrądzikowych oraz odmładzających.
2. Ze względu na działanie wybielające stanowi częsty dodatek do past do zębów.
3. Olejek uzyskany z wyciągu z grejpfruta ma piękny, kojący zapach, dlatego często dodawany jest do perfum, odświeżaczy powietrza, płynów do kąpieli. Można go również stosować w aromaterapii przy wykonywaniu masażu czy inhalacji.
Czy informacje zawarte w tekście okazały się pomocne? Zapraszam do komentowania.