Niebieska herbata to inaczej oolong, ulung, czasami zwana jest również szmaragdową. Niektórzy twierdzą, że ulung jest odmianą czerwonej herbaty. Oczywiście napar z ulung nie jest niebieski. Nazwa wzięła się od kolorystyki zaparzonych liści. Listki mają ciemne brzegi. Zawdzięczają to procesowi fermentacji. Natomiast listek w środku wygląda jak liść zielonej herbaty, nie ciemnieje. Herbata oolong zawsze dostępna jest w formie całych liści, które są dosyć duże. Herbata niebieska jest herbatą krótko fermentowaną.
W kolorze napar z oolong przypomina herbatę pu-erh, dlatego wiele osób uważa ją za odmianę czerwonej herbaty. Jednak oolong zawiera bardziej drzewne aromaty, a jej smak jest lekko owocowy. Smakowo oolong stanowi połączenie herbaty zielonej i czarnej.
Niebieska herbata zawiera duże ilości taniny, za to niewiele kofeiny. Herbata niebieska ma dobry wpływ na ciśnienie. Obniża je, a przy tym delikatnie pobudza. Ma podobne działanie jak herbata zielona. Stanowi swoistą wypadkową czerwonej i zielonej herbaty. Można spokojnie pić ją przed snem, nie zaburzy go, ponieważ nie zawiera zbyt wiele kofeiny. Posiada właściwości wspomagające odchudzanie.
Ulung zalewać należy wodą o temperaturze od 82 do 87 stopni. Powinno się ją parzyć około 4 minut, można zaparzać listki kilkukrotnie, najlepiej od 3 do 5 razy. Należy pamiętać, by niebieską herbatę parzyć w dużym dzbanku, aby duże liście mogły się rozwinąć.
Czy wykorzystujecie zdrowotne właściwości herbaty niebieskiej? Na co sprawdza się najlepiej? Dajcie znać w komentarzu.