Kiedy idziesz na imprezę wydaje Ci się, że jesteś skazana na zagryzanie zakąsek, które są bardziej chemiczne i kaloryczne niż odżywcze. Możesz zatem zaproponować gospodyni swoją propozycję menu lub nakłonić ją do zorganizowania party w zdrowym stylu. Każda dziewczyna powinna być zachwycona, bo jak wiadomo każda chce wyglądać szczupło i powabnie (choć oczywiście nie można popadać w przesadę, bo od szczupłości do nieładnej i mogącej przynosić problemy zdrowotne chudości jest już niedaleko).

Doskonałą propozycją jest zatem przygotowanie różnosmakowych past do warzyw. Kolorowa papryka, ogórki, korzeń marchewki i pietruszki należy pokroić w jak najdłuższe paski. Do nich przygotowujemy kilka propozycji past. Jedną z nich jest pasta z suszonych pomidorów i bazylii. Oprócz powyższych składników dodajemy do niej ser feta, olej oraz troszkę jogurtu. Z kolei pasta paprykowa jest mixem papryki konserwowej z naturalnym serkiem kanapkowym, pieprzem i odrobina chili.

Nie myśl, że całodzienna głodówka przed imprezą jest dobrym pomysłem. Dzięki niej jedynie wyostrzysz sobie apetyt. W pewnym momencie przestaniesz nerwowo liczyć kalorię, zajadając się ciasteczkami czekoladowymi i garściami chipsów. Najlepiej pory wyznaczone na jedzenie posiłku nieco przyspiesz. Wtedy imprezowe menu będziesz mogła swobodnie potraktować jako kolację.

Jeśli na stole pojawi się twoje ulubione danie, skosztuj je ze smakiem. Jedz jednak powoli, ponieważ szybkie jedzenie sprawi, że zapragniesz kolejnej porcji. Daj czas swojemu mózgowi na odebranie informacji (ok. 20 min) – jestem syta, za dokładkę dziękuję. Przy okazji możesz ograniczyć wielkość porcji – duży talerz zastąp mniejszym.

Zamiast podjadać tzw. puste kalorie, jak np. cukierki czy ciastka, zagryzaj owoce. Zamiast tłustej kiełbasy z grilla, zjedz gotowanego kurczaka z warzywami, a jeśli grillowane potrawy są Twoimi ulubionymi, rzuć na ruszt dobrze doprawiona rybę.

Uwaga!

Nie pij hektolitrów piwa! Na jego konto wybierz wino, które nie tylko dobrze działa na układ krążenia, ale także wspomaga trawienie.

Jeśli jesteś fanem chipsów, przyrządź je w wersji warzywnej. Pokrój warzywa (marchewkę, buraka, rzodkiew, seler) w cienkie plastry, a następnie podsmażaj na głębokim oleju – doskonała, zdrowa i nietucząca alternatywa!

Macie pomysły na inne, imprezowe menu dla osób na diecie? Dajcie znać w komentarzu.

PODZIEL SIĘ
Poprzedni artykułWirusowe zapalenie wątroby typu A – objawy, leczenie, profilaktyka
Następny artykułCo to jest clubbing?

Joanna Nieć – kulturoznawca i menager kultury. Dziennikarskie kroki stawiała w kilku redakcjach. Zaczynała w miesięczniku studenckim, potem weszła z piórem do krakowskiej prasy. Współpracowała także z lokalną telewizją internetową. Opisywała, relacjonowała, komentowała. Zawsze stawia na rzetelność komunikatu i jednoczesne przekazanie go z polotem. Laszka sądecka od kilku lat związana z Krakowem.

Nasz specjalista pisze o sobie:

Dotychczasowa edukacyjna i zawodowa ścieżka pokazała mi, że pisanie sprawia mi największą frajdę. Pisałam o krakowskich wydarzeniach codziennych, mam na swoim koncie kilka felietonów i wywiadów. Najbardziej cieszyło mnie pisanie o kulturalnych imprezach w Krakowie.

Podpatrywanie studenckiego życia i uczestniczenie w nim pozwoliło mi wychwycić kilka smaczków z imprezowego życia studenta. Każdą obserwację pointowałam w głowie odpowiednimi wnioskami i rozwiązaniami, czego wyrazem są moje porady na Spec.pl. Okazało się, że imprezowanie ma swoje zagwozdki, na które trzeba znaleźć patent.

W swoich poradach staram się podpowiedzieć, jak w danej sytuacji należy się zachować – żeby zabłysnąć, lub się nie zachowywać – żeby nie zbłaźnić się. Podaję na tacy propozycje imprezowego menu oraz sposoby zorganizowania domówki czy parapetówki. Sprawy z pozoru proste. Z pozoru, bo zazwyczaj okazuje się, że rzeczy proste są najbardziej skomplikowane.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here