Decyzję o zastosowaniu ziół w leczeniu nadciśnienia trzeba skonsultować z lekarzem – niezależnie od tego, czy jest się osoba młodą czy starszą. Zioła na nadciśnienie wykorzystywane są przeważnie w postaci mieszanek – w ten sposób wzmacnia się i uzupełnia działanie każdego ze składników roślinnych. Zioła są szczególnie pomocne w leczeniu nadciśnienia w początkowym stadium choroby.
Na obniżenie ciśnienia skutecznie działają:
– Jemioła pospolita – surowcem jest ziele, z którego można przyrządzać napary, sok, intrakt (czyli silny, alkoholowy wyciąg podobny do nalewki), wino i maceraty. Roślina ta jest składnikiem większości mieszanek ziołowych stosowanych w leczeniu nadciśnienia. Jej korzystne działanie obserwowane jest po dłuższym stosowaniu. Istnieją opinie, że w łagodnych, początkowych postaciach nadciśnienia, jemioła – ze względu na swoją skuteczność – może być jedynym stosowanym lekiem. Jej stosowanie należy jednak ZAWSZE uzgodnić z lekarzem – przedawkowanie leku może wywołać zatrucia i niekorzystne objawy ze strony układu pokarmowego czy nerwowego.
– Głóg – usprawnia krążenie poprzez poprawę przepływu krwi w żyłach, reguluje pracę serca i zwiększa jego wydolność. Podawany w niewielkich ilościach w postaci nalewki łagodnie obniża ciśnienie.
– Ruta zwyczajna – nieznacznie obniża ciśnienie krwi, wchodzi w skład wielu mieszanek na nadciśnienie. Uwaga! Ruty nie wolno stosować w ciąży, ponieważ może doprowadzić do poronienia.
– Rozmaryn – liście i olejek tego wiecznie zielonego krzewu polecane są jako dodatek do kąpieli u nadciśnieniowców, składnik mieszanek do sporządzania naparów, sok dodawany do herbaty. Uwaga! Nie powinny stosować go kobiety w ciąży!
– Kolendra siewna – zioło, a jednocześnie przyprawa. Dodawana do potraw, ułatwia oczyszczanie organizmu z toksycznych metali – a o czym nie wszyscy wiedzą: częsty kontakt z niektórymi metalami, np. ołowiem, może być przyczyną rozwoju nadciśnienia.
– Czosnek – sprawdzona roślina na zredukowanie nadciśnienia. Bezpieczny i skuteczny, może być stosowany pod każdą postacią.
– Aronia – najsmaczniejsza w postaci soku, ale może być również spożywana na surowo. W jagodach o cierpkim smaku znajduje się bogactwo składników korzystnie wpływających na układ krążenia.
Stosujecie jakieś środki odniżające ciśnienie? Jakie? Które z nich polecacie?