Problem nadciśnienia dotyczy około 1/3 Polaków. Jeśli jesteś jednym z nich, wprowadź zmiany w swoim jadłospisie zgodnie z poniższymi wskazówkami:

1) Ogranicz spożywanie soli – normą spożycia soli dla osób z nadciśnieniem jest zaledwie 1-3 grama dziennie. Stąd też nadciśnieniowcy powinny rzadziej sięgać po takie produkty jak: wędliny, wędzone mięso, konserwy, chipsy (i inne słone przekąski), musztardę, żółte sery oraz produkty „w proszku”, przyprawy typu vegeta, kostki rosołowe i fast foody. Zamiast soli zaleca się doprawiać potrawy ziołami i czosnkiem, który obniża ciśnienie tętnicze.

2) Spożywaj produkty bogate w potas – znajdziesz go w pomidorach, szpinaku, ziemniakach (najlepiej gotuj je na parze!), bananach, suszonych morelach i rybach morskich. Warto sięgnąć także po buraki, ponieważ zawierają naturalne azotany, czyli substancje, obniżające ciśnienie krwi.

3) Ogranicz w diecie produkty zawierające tłuszcze nasycone m.in. majonez, masło, śmietanę, sery, smalec i tłuste mięso. Staraj się nie spożywać potraw smażonych. Wybieraj posiłki lekkostrawne (gotowane, pieczone, duszone) i używaj tłuszczy roślinnych (oleje, oliwa).

4) Całkowicie usuń z jadłospisu te produkty, które zawierają fruktozę, glukozę bądź sacharozę. Nadciśnieniowcy nie powinni jeść słodyczy, w tym słodkich wypieków, ani pić kolorowych napojów. Postaw na węglowodany złożone – kasze, ryż brązowy, pieczywo pełnoziarniste i rośliny strączkowe.

5) Wyklucz ze swojej diety alkohol, mocną herbatę, kawę oraz papierosy. Pij dużo wody i herbatek ziołowych, ale unikaj napojów gazowanych i soków wysokosłodzonych. Na nadciśnienie polecane są soki z aronii i czarnej porzeczki oraz soki warzywne.

Przestrzeganie powyższych zasad, pomoże uniknąć Ci chorób układu krążenia, w tym schorzeń serca. Pamiętaj, że ignorowanie nadciśnienia zwiększa ryzyko wystąpienia m.in. zawału, miażdzycy lub udaru mózgu. Może także prowadzić do demencji i niewydolności nerek.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here