Syrop z cebuli w polskich domach jest znany od pokoleń. Stosuje się go przede wszystkim w leczeniu przeziębienia oraz grypy. Ma właściwości bakteriobójcze, przeciwzapalne i wzmacnia odporność. Polecany jest szczególnie do walki z kaszlem i bólem gardła, ale można stosować go także przy chorobach dróg moczowych oraz w przypadku anemii. Co istotne, nie ma przeciwwskazań, aby syrop z cebuli podawać dzieciom. Jest on bardzo prosty w przygotowaniu:

Wariant I.

Składniki: 2 duże cebule, cytryna, miód.

Przygotowanie: Posiekaj cebulę. Następnie z cytryny wyciśnij sok i połącz go z dziesięcioma łyżkami miodu. Wymieszaj wszystkie składniki i zostaw na około 24 godziny w ciepłym miejscu (od czasu do czasu miksturę można przemieszać). Po upływie doby wystarczy tylko odcedzić i syrop jest gotowy! Należy pić 2-4 łyżki dziennie.

Wariant II.

Składniki: 2 duże cebule, cukier.

Przygotowanie: Pokrój cebulę w plastry bądź kostkę i podziel na 3 porcje. Na dno słoika nasyp trochę cukru i zacznij naprzemiennie układać warstwy cebula/cukier. Zakręć słoik, odstaw na noc, a rano odcedź. Możesz dodać jeszcze sok z cytryny i miód. Powstały syrop z cebuli trzymaj w chłodnym najwyżej dwa tygodnie.

To dwa podstawowe przepisy na syrop z cebuli. A Wy jak go przyrządzacie?

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here