Wegetarianie często kierują się w swoim wyborze dylematami moralnymi, religijnymi czy zdrowotnymi. Zwolennicy jedzenia mięsa utrzymują zaś, że jego spożywanie jest rzeczą naturalną i zdrowiu nie przeszkadza, wręcz przeciwnie, jest do jego utrzymania konieczne. Kto ma rację? Jaka jest prawda na temat mięsa?

Jedzenie mięsa dostarcza pewnych korzyści naszemu organizmowi. Osoby młode, dzieci i szczególnie nastolatki często cierpią na niedobór cynku. Mówi się, że nawet połowa dziewcząt w okresie dojrzewania ma niewystarczającą ilość cynku w organizmie. Spożywanie mięsa dwa razy w tygodniu może zaradzić w przypadku tego typu problemu. Cynk odgrywa ważną rolę we wzmocnieniu odporności; dzięki niemu także nasza skóra jest zdrowa.

Mięso zawiera żelazo, potrzebne szczególnie kobietom o obfitych miesiączkach, ale także paniom ze skłonnościami do anemii. Osoby starsze, kobiety w ciąży, dzieci – powinny szczególnie dbać o odpowiedni poziom żelaza w swym organizmie.

Mięso to białko, którego potrzebujemy. Mięso zatem wzmacnia generalną kondycję naszego organizmu, organów wewnętrznych oraz podnosi odporność. Mięso jest także źródłem witaminy B, a tym samym zapewnia prawidłową budowę komórek.

Na temat spożycia mięsa krążą różne opinie, m.in. o jego rakotwórczym działaniu, negatywnym wpływie na mózg czy układ krwionośny. W rzeczywistości mięso ma korzystne działanie, ale kiedy jest przyjmowane w odpowiednich ilościach, najlepiej raz na tydzień, a nawet na dwa tygodnie. Z jego nadmiernym spożyciem wiążą się poważne zagrożenia.

Naukowcy wskazują ryzyko wystąpienia raka jelit u osób spożywających mięso (głównie czerwone) zbyt często. Również mięsa przetworzone, jak parówki, zwiększają ryzyko. Pewne składniki zawarte w mięsie mogą powodować w jelitach powstanie komórek rakotwórczych.

Jedzenie mięsa może przyczynić się do rozwoju chorób kości, na przykład osteoporozy. Białko pochodzenia zwierzęcego musi zostać strawione przy użyciu niektórych minerałów, stąd organizm traktuje kości jako ich źródło. W efekcie możemy cierpieć na niedobór wapnia.

Należy pamiętać, że mięso jest również głównym dostawcą cholesterolu. Brak umiaru w jego spożyciu może zatem prowadzić do pojawienia się problemów z sercem.

Spożywanie mięsa ma swoje zalety, natomiast znaleźć można sporo przeciwwskazań. Jak we wszystkim, tak i w tej kwestii należy zachować umiar. Mięso czerwone nie powinno być spożywane częściej niż raz na dwa tygodnie, chyba że organizm jest wyczerpany lub cierpi na choroby związane z niedoborem żelaza m.in. anemię.

Czy informacje zawarte w tekście okazały się pomocne? Zapraszam do komentowania.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here