Spadek popularności kaszy zawdzięczamy innemu władcy, Janowi Sobieskiemu, który powrócił spod Wiednia z nieznanym u nas wówczas ziemniakiem. Obecnie kasza przeżywa swój globalny renesans. Zawdzięcza to głównie diecie makrobiotyczne, której stanowi podstawowy składnik. Ten sposób żywienia promują celebryci, jak aktorka Gwyneth Patrlow z mężem Chrisem Martinem (wokalistą popularnego, brytyjskiego zespołu Coldplay) oraz Madonna. W Stanów Zjednoczonych są nawet specjalne restauracje, które oferują dania jak i desery mające w swoim składzie głównie kaszę.
Zalety kaszy:
– zawierają witaminę B1, która wpływa na wygląd naszej cery i kondycje włosów
– są bogate w mikroelementy jak fosfor, potas i magnez
– skutecznie, dzięki zawartemu błonnikowi, poprawiają – perystaltykę – jelit są więc idealne dla osób cierpiących na zaparcia oraz hemoroidy
– obniżają poziom cholesterolu we krwi
– kasza manna jest najlepszym daniem dla osób cierpiących na zatrucia pokarmowe czy przewlekłe nieżyty układu trawiennego czy choroby wątroby
– mogą ją spożywać nawet alergicy (chodzi o kasze jaglaną) gdyż nie zawiera uczulającego glutenu
Kasze – do czego ją dodać?
1. Danie pierwsze – w zupach tradycyjnie używa się kasze jęczmienną oraz jaglaną.
2. Danie drugie – sprawdza się świetnie gryczana, szczególnie w połączeniu z sosami i mięsem oraz warzywami (pieczarki).
3. Desery – legumina z kaszy manny, kaszka na mleku zwana grysikiem.
4. Przystawki – do sałatek stosuje się kaszę perłową oraz kuskus.
5. Śniadanie – z kaszy otrzymuje się również, tak ważne dla zdrowego odżywania płatki owsiane.
Jeśli więc nadal mamy – z czasów szkolnych – niechęć do kasz, to warto znaleźć przepisy na dania z jej wykorzystaniem i wzbogacić swój jadłospis, co przełoży się na poprawę stanu naszego zdrowia.
Czy informacje zawarte w artykule okazały się pomocne? Zapraszam do komentowania.