Dlatego nim zdecydujemy się po raz kolejny na zjedzenie ulubionej sałatki warzywnej, lub na kanapkę ze wszystkimi dodatkami, jakie znajdziemy w lodówce, warto zapoznać się z pewnymi elementarnymi zasadami łączenia poszczególnych pokarmów, aby nie stracić po drodze ich wartości.
Prawdziwym grzechem przeciwko zdrowej diecie i zabójstwem dla dobroczynnych warzyw jest słynne połączenie twarożku z zielonym ogórkiem i pomidorem. Wzajemnie jedno na drugie działają na siebie wszystkie te pokarmy niestety niezbyt korzystnie. Największym winowajcą jest tutaj ogórek. Z powodu zawartego w nim enzymu askorbinowego, bez względu na to ogórek czy zostanie dodany do sałatki z pomidorami, czy też na kanapkę z papryką i pietruszką, czyli połączony z warzywami zawierającymi najwięcej witaminy C, utleni ją niemalże w całości, pozbawi pożywienie wartości odżywczej, a tym samym sprawi, że na pozór bardzo zdrowa i odżywcza sałatka czy kanapka stanie się bezwartościowym posiłkiem.
Podobnie jest w przypadku połączenia pomidora z białym serem. Nie tyle, że jest ono pozbawione witamin, ale wręcz przeciwnie, jest nawet szkodliwe. Zawarte zarówno w serze, jak i w pomidorze składniki łączą się ze sobą prowadząc do niebezpiecznego związku odkładającego się w stawach powodując ich ból, strzelanie i dyskomfort.
Innym z niezbyt dobrych dla naszego zdrowia połączeń jest tradycyjne smażenie ryb na zwykłym oleju słonecznikowym. To połączenie, podobnie jak w przypadku ogórka, sprawia, że zamiast dobroczynnej dla naszego organizmu ryby zawierającej kwasy tłuszczowe omega-3, spożywamy bezwartościowy i w dodatku smażony posiłek. Dzieje się tak dlatego, że zawarte w rybie kwasy są neutralizowane, a nawet usuwane przez obecne w oleju słonecznikowym kwasy tłuszczowe omega-6. Prowadzi to do przyspieszonego procesu starzenia całego organizmu.
Najbardziej zaskakującym niekorzystnym połączeniem elementów naszego pożywienia jest herbata z cytryną. Wbrew pozorom nie jest to zdrowe i najlepsze połączenie. Cytryna bowiem zamienia jeden z zawartych w herbacie składników, glin, w niebezpieczny cytrynian glinu odpowiedzialny za występowanie choroby Alzheimera. Dlatego też kiedy w przeziębieniu zaleca się nam picie dużo herbaty właśnie z cytryną, aby zaopatrzyć organizm w witaminę C, należy z pewną ostrożnością podchodzić do tego połączenia. Nie jest bowiem konieczne rezygnowanie niemalże ze wszystkich niekorzystnych połączeń pokarmów, a jedynie ograniczenie ich w codziennej diecie.
Dlaczego szukacie takich informacji? Czy okazały się pomocne?